Dejan Atanacković, dobitnik Ninove nagrade za roman godine: Fascinira me činjenica da knjiga funkcioniše kao živo biće

Aleksandra Glišić
Dejan Atanacković, dobitnik Ninove nagrade za roman godine: Fascinira me činjenica da knjiga funkcioniše kao živo biće

Beograd - Dejanu Atanackoviću pripala je "Ninova nagrada" za najbolji roman na srpskom jeziku, objavljen u 2017. i to za prvenac - knjigu "Luzitanija".

- Fascinira me činjenica da knjiga, otkako se pojavila u knjižarama, funkcioniše kao živo biće i stiče svoj put i vidljivost mimo autora - rekao je Atanacković, koji živi i radi u Firenci, a juče se, poslije proglašenja dobitnika, nagrade obratio putem "Skajpa".

Izrazio je uzbuđenje i zahvalnost za "veliku čast", dodavši da je bio oduševljen samim ulaskom u prvi krug čime se, kako je rekao, našao okružen značajnim imenima srpske književnosti.

- Zahvalan sam što je nagrada dodeljena delu, a ne imenu, što je delo našlo svoj put do čitalaca i stručne javnosti - kaže Atanacković čiju je knjigu objavila Izdavačka kuća "Besna kobila".

Na pitanje koliko je bavljenje vizuelnom umjetnošću uticalo na kreiranje slika i likova u romanu, Atanacković je odgovorio da činjenica da dolazi iz sveta vizuelnih umjetnosti nije isključila njegovo bavljenje tekstom, koji se pojavljivao u njegovim radovima i na izložbama i dodao da je kreiranje slika u romanu slično radu na izložbi.

Zamoljen da prokomentariše rečenicu u romanu da je Luzitanija najmanja država na svijetu sa najdubljim sukobom između progresa i ludila, Atanacković je podsjetio na viševjekovnu stigmu u vezi ludila i da je kroz istoriju ovladavanje ludilom značilo vrstu progresa.

Skrenuo je pažnju na obespravljenost mnogih grupa u današnjem društvu, poput osoba sa invaliditetom, na ugroženost osnovnih ljudskih prava.

- Mislio sam da je neophodno da zamislimo državu koja će biti primer dobrog projekta, a da bude sačinjena i zamišljena od strane marginalizovane populacije - objasnio je Atanacković.

Nagrada će biti uručena 22. januara u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, a odluku o laureatu donio je žiri koji je radio u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsjednik).

Žiri je vijećao juče od 10 sati, a odluka je saopštena oko 13.20 časova, umjesto u podne kako je prethodno najavljeno.

Za Atanackovićev roman glasali su Krstić, Pantić i Paunović. Vrbavac je glasala za roman "Srebrna magla pada" Srđana Srdića ("Partizanska knjiga"), a Koprivica za "Gorgone" Mire Otašević ("Geopoetika").

U obrazloženju je navedeno da se u romanu "Luzitanija" pripovijeda fantazmagorijsko alegorijska povest iz vremena Prvog svjetskog rata, viđenog iz višestruko pomjerene, višeslojne perspektive.

- Ukrštajući erudiciju i snažnu imaginaciju, Atanacković stvara kompleksnu sliku sveta u kojoj se ludilo doživljava kao ostrvo razuma u sveopštoj sumanutosti ratne stvarnosti - naveo je žiri.

Članovi žirija su primijetili da "delom oslonjen na tradiciju fantastičnog realizma, delom nastajući na transponovanju i očuđenju dokumentarne građe, a delom na saznanjima iz prirodnih nauka i psihologije, roman "Luzitanija" sklopljen je od niza dinamičnih, vizuelno i retorički upečatljivih poglavlja".

- Preispitujući temu ludila kao utočišta i kao načina suprotstavljanja haosu, Atanacković ispisuje priču koja sugestivno nadilazi sopstvene vremenske i prostorne koordinate i izrasta u univerzalnu priču o temeljnim egzistencijalnim i društvenim pitanjima savremenog sveta - stoji u obrazloženju žirija.

Stvaralaštvo

Dejan Atanacković je rođen 1969. godine u Beogradu. Predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umjetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni. Sarađuje sa firentinskim Muzejom prirodnih nauka. Posljednjih godina vodi radionice zasnovane na dijalogu i saradnji studenata i psihijatrijskih pacijenata. U Beogradu je, uz podršku Muzeja savremene umetnosti, pokrenuo "Drugi pogled", inicijativu za nove narativne tokove, kroz javni rad beogradskih alternativnih vodiča. Kao vizuelni umjetnik, od devedesetih realizuje samostalne izložbe i kustoske projekte. Pojedini Atanackovićevi radovi dio su muzejskih i privatnih kolekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana