Дани Владе С. Милошевића: Поглед кроз објектив студената из цијелог свијета

Данко Кузмановић
Дани Владе С. Милошевића: Поглед кроз објектив студената из цијелог свијета

Бањалука - Изложба фотографија, поставка са Шестог свјетског бијенала студентске фотографије - Нови Сад, отворена је у Каменој кући на тврђави Кастел у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића", а посјетиоци ће у овој поставци моћи да уживају до 30. априла.

Декан Академије умјетности у Бањалуци Санда Додик објаснила је да су изложбу радили студенти са студијских програма ликовних умјетности, али да ничега од тога не би било да није било драгих гостију из Новог Сада.

- Изложба плаката и фотографија је већ дугогодишња пракса, а ове године је то изложба са Шестог свјетског бијенала студентске фотографије - Нови Сад. Захваљујем и професорици Јелени Ковачевић која је организатор ове изложбе, затим професорима Предрагу Узелцу и идејном творцу изложбе Ивану Карлаварису - казала је Додикова.

О концепту изложбе нешто више је говорила професорица на катедри за фотографију на Академији уметности у Новом Саду Јелена Ковачевић.

- Студенти из целог света, који у оквиру својих студија имају предмет који је везан за фотографију, шаљу своје радове. Ове године је било приближно две стотине аутора који су послали своје радове. Такође, први пут су учесници могли послати до десет фотографија - рекла је она и додала да је ова новина веома значајна, јер је омогућила да много боље уоче како се фотографија изучава, схвата и како се развија на неким другим факултетима, умјетничким академијама и у другим крајевима свијета.

Уочили су, како каже, да су фотографије у већини документарног карактера, тј. да поред фикције доминира документарни карактер фотографије, било да се ради о личним историјама, интимностима, породици, али и у фотографијама које нам говоре о колективним и друштвеним историјама.

Потенцијал

Идејни творац ове изложбе, професор Академије умјетности у Новом Саду Иван Карлаварис нагласио је да у омладини види много потенцијала и много ужива у поређењу радова наших студената са радовима студената из различитих крајева свијета.

Данас на програму представа "Антигона" у Дјечијем позоришту Републике Српске од 20 часова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана