Дани Српске у Србији: Одржано музичко вече “Оне три” из Бањалуке

Срна
Дани Српске у Србији: Одржано музичко вече “Оне три” из Бањалуке

Београд - У оквиру манифестације “Дани Српске у Србији” у Београду је одржано музичко вече групе “Оне три” из Бањалуке.

Публици у Центру за културу “Влада Дивљан” синоћ су пјевале Ружица Чавић Томићевић, Светлана Видовић и Маја Татић, а свирали су гитариста Ненад Томићевић, клавијатуриста Младен Јанковић, перкусиониста Зоран Вујић, контрабасиста Марко Ковачић и Божана Тодоровић Убовић на хармоници.


Током јучерашњих програма, у Зрењанину су министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић разговарали са градоначелником тог града Чедомиром Јањићем о могућностима сарадње привредних субјеката из Српске са привредницима из Зрењанина.

Овај сусрет је први у низу привредних разговора у оквиру овогодишње манифестације Дани Републике Српске у Србији, а састанку је присуствовао и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Истог дана у зрењанинској библиотеци “Жарко Зрењанин” на Тргу слободе отворена је изложба “Земљом Херцеговом” и промовисана издања Српског просвјетног и културног друштва “Провјета” Гацко, а у зрењанинском Народном позоришту “Тоша Јовановић” бањалучки “ДИС театар” извео је представу “Неизговорени гласови”, аутора Огњена Богдановића, а у режији Нелка Нелковског.

У Вршцу у позоришту “Стерија” драмски умјетник Љубо Божовић из Источног Сарајева извео је монодраму “Вук Караџић”, према тексту Милована Витезовића.

У Смедеревској Паланци у Културном центру гостовало је Градско позориште Требиње, са представом “Слуге” Жана Женеа у режији Жељка Милошевића, а играју Весна Ђурић, Јефимија От и Дарко Куртовић.

Бањалучко студентско позориште извело је, у Градском културном центру у Ужицу, представу “Млијеко”, аутора Василиса Коциокануриса, а играју Александар Ристановић, Јелена Трепетова, Смиљана Марунковић и Бојан Колопић.

У Суботици у Српском културном центру “Свети Сава”, Удружење српско-руски мост и Представништво Републике Српске у Србији приредили су промоцију пројекта “Душу нису убили”, чија је тема страдање српског цивилног становништва у БиХ у 20. вијеку.

Промовисани су филм и књига “Душу нису убили”, који садрже 60 свједочења, аутора Мире Лолић Мочевић и историографска монографија “Затирање српског народа у 20. вијеку у БиХ” Драге Мастиловића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана