Да ли је Битка на Неретви словеначки филм?

Агенције
Да ли је Битка на Неретви словеначки филм?

Словенија је ових дана у Србију упутила још један подсјетник да јој се врати 313 умјетничких дјела, историјских предмета и докумената који се налазе у српским музејима, службеним резиденцијама и државним установама.

Према незваничним тврдњама из Београда, словеначки подсјетник је ултимативан и безобразан. Словенија је још 2015. предала Србији списак дјела која сматра својом културном и дипломатском баштином, а налазе се у некадашњим савезним установама бивше СФРЈ, музејима у Београду и архивима, и затражила њихов повраћај према споразуму о сукцесији који су потписале све државе наслиједнице, пише Јутарњи лист.

Према београдским изворима, списак умјетнина састављен је само по једном принципу - да су њихови аутори Словенци или је Словенија на било који начин учествовала у њиховом стварању. На списку су се тако нашли и филмови "Задах тела" Живојина Павловића и "Битка на Неретви" Вељка Булајића.

Дакле, службена Љубљана тврди да је "Битка на Неретви" заправо словеначки филм! Поновно словеначко полагање права на тај филм сигурно ће изазвати велике полемике, јер се око њега води битка већ годинама, а Словенија до сада није била њен актер.

Наиме, Вељко Булајић је 2013. утврдио да је филм власништво Хрватске, јер је он једини уговор потписао са Јадран филмом из Хрватске. На то се побунило званично Сарајево тврдећи да је филм у власништву БиХ, што је аргументовано уговором Булајића са тадашњим Босна филмом у коме стоји да је та кућа главни продуцент филма, а да је Јадран филм био копродуцент.

На основу чега Словенија већ три године тврди да је то њихов филм - није познато.

Осим поменута два филма, Словенија тражи више од 200 слика и скулптура, десетине музејских предмета. Међу њима су и заставе словеначих јединица из НОБ-а, радио-станица из времена италијанске окупације, партизански топ и санитетски материјал из збирке Војног музеја на Калемегдану. Траже се и докелови авиона којим је летоо пилот Едвард Русјан, који се чувају у Музеју ваздухопловства на Сурчину.

У свкетлу најнових међуграничних препуцавања, за Хрватску је важан податак да Словенија не одустаје од захткева да јој Београд преда оригинал Осимског споразума из 1975. године, којим је утврђена копнена и морска граница између Италије и СФРЈ, и којим је Далмација враћена Хрватској, пише Јутарњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана