Četiri laureata dijele “Stražilovo”

Milanka Mitrić
Četiri laureata dijele “Stražilovo”

Sremski Karlovci - Književnu nagradu “Stražilovo”, koja se dodjeljuje za najbolje pjesničke knjige objavljene u Brankovom kolu, dobili su Ivana Stojić, Irena Plaović Perica Markov i Miloš Puđa. Članovi žirija, u sastavu: Nenad Grujičić, Ivan Lalović i Rastko Lončar, donijeli su jednoglasnu odluku i nagradili “Pesmice”, Perice Markova, “Putnik sa tačkom”, Ivane Stojić, “Veliko Toplo” Irene Plaović i “Kolska igra” Miloša Puđe.

Kako je navedeno u obrazloženju žirija, trinaesta knjiga “Pesmice”, Perice Markova iz Zrenjanina, posvećena je Branku Radičeviću, poeziji i maternjem jeziku, prilagođena savremenom dobu, ispunjena lokalnom leksikom i dopunjena novim riječima.

- Diljem knjige, raspevani Markov stvara deminutive, čak i u nazivu same knjige, a onda i u naslovima i tekstu pojedinih pesama: rosica, travčica, sunčica, suzica, žarica, molitvica, zrnica, kišica, tužica, noćica i lastica. Ovim načinom pevanja ozvučena je cela knjiga, stvorena melodijska mreža tananog paukovog tkanja i detinjeg tepanja u maternjem jeziku, govora od milja u čuđenju, a u varijanti banatskog dionizisa - rekao je žiri u obrazloženju.

Zbirka pjesama Ivane Stojić, “Putnik sa tačkom”, donosi prikaz ljubavi kroz nova pitanja i odgovore, savladavajući prazninu svijeta.

 - Savladavanje praznine sveta, sa valerima lirizovane melanholije, zasnovano je na  prizivu slika iz detinjstva kao lekovitog melema za svakodnevne ozlede duše i tela.  Pesnikinja pomoć traži i pronalazi u pesmi i pevanju, u stvaranju uslova za nova nadahnuća koja će nadići nadzemni nivo problema, objasnili su članovi žirija.

Pjesnička zbirka “Veliko Toplo”, Irene Plaović iz Beograda, slavi ljubav i voljenje, kroz gorke taloge i spoznaje.

- Knjigu vrhuni prološko pevanje u stihu šesnaestercu, pre toga, “u dahovima”, u stihu osmercu. Ta dimenzija govori da se pesnikinja ne odriče metričke strukture pesme na uštrb tzv. slobodnog stiha koji, veoma često,  razbaštinjuje kapacitete pesničkog govora stavljajući ga u golu proznu ravan. Pred nama je pesnikinja  osveštenog i samosvesnog Ja,  sa (auto)poetičkim moćima u stalnom pogonu, u razdvajanju (i spajanja) jezika umetnosti i - jezika stvarnosti, obrazloženo je iz žirija.

Ovogodišnja nagrada “Stražilovo” svečano će biti  uručena na Stražilovu 8. septembra na 47. Brankovom kolu koje će trajati od 7. do 17. septembra.

Pjesnički prvenac

Kada je riječ o prvoj knjizi Miloša Puđe iz Prijedora, navodi se da “Kolske igre” donosi zreo talenat, kroz miljkovićevski inspirisane stihove, te kolo i igru kao snažne simbole.

- Pojava ovog izuzetnog pesničkog prvenca sasvim se izdvaja iz mnoštva uobičajenih prvenačkih poetskih zapisa koji su preplavili javni i novomedijski prostor. Poverujmo u divno čudo ostvarenog orfejskog puta jednog novorođenog srpskog pesnika u lepoti i slobodi maternjega jezika, pojasnio je žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana