Четири лауреата дијеле “Стражилово”

Миланка Митрић
Четири лауреата дијеле “Стражилово”

Сремски Карловци - Књижевну награду “Стражилово”, која се додјељује за најбоље пјесничке књиге објављене у Бранковом колу, добили су Ивана Стојић, Ирена Плаовић Перица Марков и Милош Пуђа. Чланови жирија, у саставу: Ненад Грујичић, Иван Лаловић и Растко Лончар, донијели су једногласну одлуку и наградили “Песмице”, Перице Маркова, “Путник са тачком”, Иване Стојић, “Велико Топло” Ирене Плаовић и “Колска игра” Милоша Пуђе.

Како је наведено у образложењу жирија, тринаеста књига “Песмице”, Перице Маркова из Зрењанина, посвећена је Бранку Радичевићу, поезији и матерњем језику, прилагођена савременом добу, испуњена локалном лексиком и допуњена новим ријечима.

- Диљем књиге, распевани Марков ствара деминутиве, чак и у називу саме књиге, а онда и у насловима и тексту појединих песама: росица, травчица, сунчица, сузица, жарица, молитвица, зрница, кишица, тужица, ноћица и ластица. Овим начином певања озвучена је цела књига, створена мелодијска мрежа тананог пауковог ткања и детињег тепања у матерњем језику, говора од миља у чуђењу, а у варијанти банатског дионизиса - рекао је жири у образложењу.

Збирка пјесама Иване Стојић, “Путник са тачком”, доноси приказ љубави кроз нова питања и одговоре, савладавајући празнину свијета.

 - Савладавање празнине света, са валерима лиризоване меланхолије, засновано је на  призиву слика из детињства као лековитог мелема за свакодневне озледе душе и тела.  Песникиња помоћ тражи и проналази у песми и певању, у стварању услова за нова надахнућа која ће надићи надземни ниво проблема, објаснили су чланови жирија.

Пјесничка збирка “Велико Топло”, Ирене Плаовић из Београда, слави љубав и вољење, кроз горке талоге и спознаје.

- Књигу врхуни пролошко певање у стиху шеснаестерцу, пре тога, “у даховима”, у стиху осмерцу. Та димензија говори да се песникиња не одриче метричке структуре песме на уштрб тзв. слободног стиха који, веома често,  разбаштињује капацитете песничког говора стављајући га у голу прозну раван. Пред нама је песникиња  освештеног и самосвесног Ја,  са (ауто)поетичким моћима у сталном погону, у раздвајању (и спајања) језика уметности и - језика стварности, образложено је из жирија.

Овогодишња награда “Стражилово” свечано ће бити  уручена на Стражилову 8. септембра на 47. Бранковом колу које ће трајати од 7. до 17. септембра.

Пјеснички првенац

Када је ријеч о првој књизи Милоша Пуђе из Приједора, наводи се да “Колске игре” доноси зрео таленат, кроз миљковићевски инспирисане стихове, те коло и игру као снажне симболе.

- Појава овог изузетног песничког првенца сасвим се издваја из мноштва уобичајених првеначких поетских записа који су преплавили јавни и новомедијски простор. Поверујмо у дивно чудо оствареног орфејског пута једног новорођеног српског песника у лепоти и слободи матерњега језика, појаснио је жири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана