Brojni posjetioci u Muzeju Hercegovine

Srna
Brojni posjetioci u Muzeju Hercegovine

Trebinje - U Muzeju Hercegovine u Trebinju u okviru "Noć muzeja" organizovan je raznovrstan kulturni program za mnogobrojne posjetioce za koje su do jedan čas poslije ponoći otvorene postavke.

Direktor Muzeja Ivana Grujić rekla je da je ovogodišnja tema manifestacije tehnološke i međuinstitucionalne hiperpovezanosti.


Ona je navela da se hiperpovezanost odnosi na saradnju muzeja sa drugim institucijama, organizacijama, udruženjima u organizovanju kulturnih događaja i prezentaciji muzejskih zbirki i kulturno-istorijskog nasljeđa.

Grujićeva je objasnila da se tema tiče mnogostrukih oblika današnjih komunikacija koje zbog tehnoloških inovacija dopiru do različitih kategorija društva.

"To doprinosi da muzeji mogu izaći van okvira svoje temeljne djelatnosti i publike sa kojom rade i pronaći nove korisnike svojih kolekcija -digitalizacija zbirki, multimedijalne izložbe, društvene mreže", objasnila je Grujićeva.

Ona je napomenula da Muzej Hercegovine 11. godinu zaredom obilježava Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja.

U okviru manifestacije otvorena je izložba "Sudar kultura - mjesta susretanja", autora profesora Martine i Borisa Kavura sa Univerziteta u Kopru iz Slovenije.

Oni su govorili o uticaju i posebnim vezama praistorijskih zajednica keltske kulture i sredozemnih civilizacija.

"Htjeli smo pokazati da je praistorija u stvari osnova za civilizacijski razvoj Evrope, one koja je ovu godinu posvetila kulturnoj baštini", istakao je Kavur, te dodao da u saradnji sa Muzejom Hercegovine žele pokazati izuzetnu kulturnu baštinu, nasljeđe i bogatstvo koje se čuva u ovom i drugim muzejima.

Muzej Hercegovine ovom izložbom ujedno obilježava i Evropsku godinu kulturnog nasljeđa - 2018. godinu, proglašenu od Evropske komisije.

Ovom prilikom izloženi su arheološki nalazi iz praistorijske zbirke, Arheološkog odjeljenja muzeja, koji se odnose na period u kojem su podneblje Hercegovine nastanjivala ilirska plemena.

Otvorena je i izložba "Udahnimo umjetnost zajedno", škola slikanja i crtanja "Centar Kembridž" iz Trebinja, Bileće, Gacka i Nevesinja, a upriličena je i radionica za djecu "Nacrtaj ilirskog ratnika".

U zabavnom dijelu programa u dvorištu Muzeja nastupa trebinjski rok sastav "Krugovi u žitu".

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević rekao je da je gradska uprava podržala ovu manifestaciju i time pokazala da pripada grupi evropskih gradova.

On je istakao da i Trebinjsko kulturno ljeto počinje u maju, te najavio da su večerašnji bogati sadržaji početak svega onog što će se tokom cijelog ljeta moći vidjeti i doživjeti u gradu koji, kako je rekao, s pravom nosi naziv "Grad kulture".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana