Boki Milošević ime koje će čuvati jednu epohu

Danko Kuzmanović
Boki Milošević ime koje će čuvati jednu epohu

Beograd - Otišao je vrhunski umjetnik koji je obilježio epohu, dobar čovjek, prijatelj, jedan od najznačajnijih protagonista srpske muzičke scene.

Ovim riječima opraštali su se umjetnici od svog kolege, legendarnog klarinetiste Božidara - Bokija Miloševića, koji je preminuo u Beogradu u 87. godini.

 

Tugu je, kao i obično u ovim momentima, teško riječima opisati, ali prijatelji ovog vrhunskog muzičara nisu je mogli sakriti.

Pjevačica narodne muzike Merima Njegomir kaže da je Milošević bio izuzetan umjetnik koji je svoju vještinu rado dijelio sa ljudima.
- Boki je bio moj prijatelj i jako mi je žao što je sve ovako završilo. On je bio jako vredan čovek koji je svako jutro ustajao u 6.30 i vežbao klarinet pola sata. Čak i kada je bio na vrhuncu karijere nije odustajao od te rutine - kazala je ona.
Svojim radom, posvećenošću muzici, ističe ona, obilježio je epohu.

- Unapredio je Narodni orkestar RTS-a revolucionarnim uvođenjem nekoliko instrumenata u taj sastav. Bokijeve kćerke Tijana i Ksenija su vrhunski instrumentalisti Beogradske filharmonije - rekla je Merima Njegomir.
Cijenjeni instrumentalista Bora Dugić naglašava da je Milošević bio jedan od najznačajnijih protagonista naše muzičke scene.

- Milošević je bio izuzetan umetnik. Pravi uzor velikom broju mladih muzičara. Bio je poznat po srdačnom odnosu prema ljudima. Voleo je ljude. Uvek me je učio da onaj ko mrzi ne može da bude vrhunski instrumentalista. Mnogima je pomogao da osvoje svoj prostor u muzici. Nema sumnje da je svojim radom obeležio epohu i da iza njega ostaje velika praznina na našoj umetničkoj sceni - kazao je Dugić.
Trubač Dejan Petrović se sjeća Miloševića kao učitelja i vrhunskog instrumentaliste.
- Milošević je bio gost na jednom od mojih koncerata i tada sam pomislio da vredi što se uopšte bavim muzikom kada takav majstor deli scenu sa mojim orkestrom. Njegova karijera je obeležila poslednjih 50 godina umetničkog stvaranja u oblasti narodne muzike kod nas. Bio je autor čije je delo obeležilo epohu - kazao je Petrović.
Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da je klarinetista Božidar - Boki Milošević bio veliki umjetnik i sinonim za instrument sa kojim se proslavio.

Ako je, u našoj narodnoj muzici, kada pomenemo violinu prvo ime na koje pomislimo Vlastimir Pavlović Carevac, ili za tamburicu Janika Balaž, na pomen klarineta suvereno prvi bio je i ostaje Božidar - Boki Milošević. Najviše je priznanje kada umetnika drugi poistovećuju sa njegovim instrumentom - naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća koji je uputio porodici Bokija Miloševića u svoje i u ime Ministarstva kulture i informisanja.

Karijera

Božidar  - Boki Milošević rođen je 1931. godine u Prokuplju.
Muzikom je počeo da se bavi 1950. godine, a u svojoj karijeri sarađivao je sa vrhunskim interpretatorima narodne muzike i bio legendarni šef Narodnog orkestra RTS-a.

Navodi se da je u godinama poslije Drugog svjetskog rata Milošević prvo učio sam da svira, a potom je završio Muzičku akademiju. Milošević je bio profesor Muzičke škole "Josip Slavenski" i član Beogradske filharmonije.

Milošević je ostavio četvoro djece i svi se bave muzikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana