Боки Милошевић име које ће чувати једну епоху

Данко Кузмановић
Боки Милошевић име које ће чувати једну епоху

Београд - Отишао је врхунски умјетник који је обиљежио епоху, добар човјек, пријатељ, један од најзначајнијих протагониста српске музичке сцене.

Овим ријечима опраштали су се умјетници од свог колеге, легендарног кларинетисте Божидара - Бокија Милошевића, који је преминуо у Београду у 87. години.

 

Тугу је, као и обично у овим моментима, тешко ријечима описати, али пријатељи овог врхунског музичара нису је могли сакрити.

Пјевачица народне музике Мерима Његомир каже да је Милошевић био изузетан умјетник који је своју вјештину радо дијелио са људима.
- Боки је био мој пријатељ и јако ми је жао што је све овако завршило. Он је био јако вредан човек који је свако јутро устајао у 6.30 и вежбао кларинет пола сата. Чак и када је био на врхунцу каријере није одустајао од те рутине - казала је она.
Својим радом, посвећеношћу музици, истиче она, обиљежио је епоху.

- Унапредио је Народни оркестар РТС-а револуционарним увођењем неколико инструмената у тај састав. Бокијеве кћерке Тијана и Ксенија су врхунски инструменталисти Београдске филхармоније - рекла је Мерима Његомир.
Цијењени инструменталиста Бора Дугић наглашава да је Милошевић био један од најзначајнијих протагониста наше музичке сцене.

- Милошевић је био изузетан уметник. Прави узор великом броју младих музичара. Био је познат по срдачном односу према људима. Волео је људе. Увек ме је учио да онај ко мрзи не може да буде врхунски инструменталиста. Многима је помогао да освоје свој простор у музици. Нема сумње да је својим радом обележио епоху и да иза њега остаје велика празнина на нашој уметничкој сцени - казао је Дугић.
Трубач Дејан Петровић се сјећа Милошевића као учитеља и врхунског инструменталисте.
- Милошевић је био гост на једном од мојих концерата и тада сам помислио да вреди што се уопште бавим музиком када такав мајстор дели сцену са мојим оркестром. Његова каријера је обележила последњих 50 година уметничког стварања у области народне музике код нас. Био је аутор чије је дело обележило епоху - казао је Петровић.
Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић изјавио је да је кларинетиста Божидар - Боки Милошевић био велики умјетник и синоним за инструмент са којим се прославио.

Ако је, у нашој народној музици, када поменемо виолину прво име на које помислимо Властимир Павловић Царевац, или за тамбурицу Јаника Балаж, на помен кларинета суверено први био је и остаје Божидар - Боки Милошевић. Највише је признање када уметника други поистовећују са његовим инструментом - навео је Вукосављевић у телеграму саучешћа који је упутио породици Бокија Милошевића у своје и у име Министарства културе и информисања.

Каријера

Божидар  - Боки Милошевић рођен је 1931. године у Прокупљу.
Музиком је почео да се бави 1950. године, а у својој каријери сарађивао је са врхунским интерпретаторима народне музике и био легендарни шеф Народног оркестра РТС-а.

Наводи се да је у годинама послије Другог свјетског рата Милошевић прво учио сам да свира, а потом је завршио Музичку академију. Милошевић је био професор Музичке школе "Јосип Славенски" и члан Београдске филхармоније.

Милошевић је оставио четворо дјеце и сви се баве музиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана