Biseri iz riznice Sretena Stojanovića izložena u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS

Biseri iz riznice Sretena Stojanovića izložena u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS 10.01.2018 08:28 | Aleksandra Glišić

Banjaluka - Djela umjetnika raskošnog talenta Sretena Stojanovića, koji je ostvario jedan od najvrednijih opusa u srpskoj umjetnosti 20. vijeka, izložena su u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS u Banjaluci.

Izložba "Sreten Stojanović - skulpture i crteži" kustosa akademika Milivoja Unkovića svečano je otvorena u ponedjeljak uveče. Unković podsjeća da je Stojanović jedan od najznačajnijih autora skulptura portretskog karaktera. 

Ističe da je ovom izložbom Akademija nauka i umjetnosti RS obilježila 9. januar - Dan Republike Srpske i najavljuje da će uvijek 8. januara imati značajne postavke, nezaobilazne u kulturnoj baštini Srpske.

- Djela Sretena Stojanovića sada su prvi put izložena u Banjaluci. Zadovoljstvo mi je što sam autor izložbe i što sam je pripremao nekoliko mjeseci i taj trud se isplatio. Na izložbi su, osim skulptura, i crteži, skice i predlošci - rekao je Unković.

Postavkom je obuhvaćen i portret majke, koji spada u rane Stojanovićeve radove, ali i djela koja je stvorio u poznim godinama.

- Za Stojanovića je karakterističan realistični portret. Za mene je ova izložba pravo osvježenje jer obuhvata različite faze umjetnikovog stvaralaštva. Ne treba zanemariti ni slikarski opus ovog umjetnika koji je zaista izuzetan - kaže Unković.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović naglašava da je Sreten Stojanović stvorio izuzetan opus.

 - Imamo priliku da se upoznamo o stvaralačkom radu izuzetnog umjetnika, koji je bio veliki rodoljub, a impozantan opus njegovih djela obuhvata djela trajne vrijednosti - kazao je Kuzmanović.

Napominje da je ova izložba značajna i kao segment koji će grad Banjaluku promovisati kao evropski grad kulture.

Sreten Stojanović, jedan od najznačajnijih vajara u srpskoj umjetnosti 20. vijeka, rođen je u Prijedoru 1898, a umro je u Beogradu 1960. godine.

Bio je jedan od prvih profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Takođe je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), 1950. je izabran za dopisnog, a od 1959. godine za njenog redovnog člana.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica