Bećković: Spomenik braći Sokolović - spomenik duši srpskog naroda

Srna
Bećković: Spomenik braći Sokolović - spomenik duši srpskog naroda

Beograd - Srpski akademik Matija Bećković ocijenio je da je podizanje spomenika braći Sokolović u Andrićgradu poslije gotovo 500 godina ujedno i spomenik duši srpskog naroda.

“Rečeno je da je obnova Pećke patrijaršije, zaslugom paše Mehmeda Sokolovića i njegovog brata Makarija, partijarha srpske crkve, najveći i najznačajniji događaj za srpski narod u vreme turske vladavine”, rekao je Bećković.


On je rekao za “Novosti” da se čini da je podizanje spomenika braći Sokolović u Andrićgradu neuporedivi podvig srpske kulture.

Bećković će da besjedi na vidovdanskoj svečanosti 28. juna, kada bi spomenik braći Sokolović na ulazu u Andrićgrad trebalo da otkrije predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica najavio je da će ovogodišnji Vidovdanski dani u Andrićgradu početi otkrivanjem obilježja braći Sokolović - Mehmed paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije.

Prema njegovim riječima, ideja tog spomenika je da pokaže nešto sasvim suprotno od onog što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka često zloupotrebljavale velike sile “huškajući nas na ratove”.

“Željeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primjere. Od 28. juna, te dvije ljudeskare, u prijateljskom zagrljaju, Mehmed paša i Sveti Makarije stajaće na ulazu u Andrićgrad”, rekao je idejni tvorac Andrićgrada za “Večernje novosti”.

Spomenik braći Sokolović, koji će se naći uz obilježja Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu, djelo je vajara Zorana Kuzmanovića, koji je i autor skulpture Gavrilu Principu koja je postavljena u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana