Бећковић: Мора се знати чија је земља Космет

Срна
Бећковић: Мора се знати чија је земља Космет

Београд - Академик Матија Бећковић изјавио је поводом преговора Срба и Албанаца у вези са Косметом да је “идеја да вам неко да нешто што није његово бесмислена” и поручио да се мора знати чији је земља Косово и Метохија.

“И ма колико вам давао и ма колико он био силан, то је безначајно. Значи, требало је одавно, а није касно ни сада, да Срби и Албанци седе једни наспрам других и да виде како да уреде свој живот. И како да гарантују права Србима на Косову и њиховим светињама и њиховим границама, а да опет Србија гарантује њихова људска и демократска права”, рекао је Бећковић у Призрену, гдје је промовисано друго издање његове књиге “Косово - најскупља српска ријеч”.

Бећковић је нагласио да се мора знати чија је Космет земља, преноси “Спутњик”.

“Мађари су после битке на Мохачу копали своју земљу и ископали кости својих ратника који су водили битку. Ја сам убеђен да бисмо ми, да смо стигли, копали око Лаба и Ситнице, око Газиместана од Чечана, како каже народна песма, да бисмо нашли кости наших праотаца и прадедова. Коска је вечита и нема бољега и чвршћега документа”, рекао је Бећковић.

Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије поручио је да “треба живјети Косово” у комплексном времену у ком се данас живи.

“Многи су говорили о Косову, многи су певали о Косову, то и данас чине. Али засигурно мислим да то не чини нико боље од нашег Матије. И није само довољно говорити о Косову и певати. Треба живети Косово. Треба живети косовски завет. Треба сведочити у наше време, све оно што смо били и што смо сада и што треба да будемо”, нагласио је владика Теодосије.

Он је оцијенио да је ово вријеме много комплексно и додао да се као монах и свештеник и као владика много моли да данашња генерација буде достојна предака.

“Да ходимо њиховим стопама и њиховим путем и да никако не будемо најгора генерација у српском роду. Да се с нама, не дај Боже, заврши оно што је вековима трајало, већ да ми истрајемо, да одолимо свему што нас притиска и споља и изнутра и да све оно вредно, поштено, честито и ми предамо будућим поколењима. И оно што бих хтео да поручим овде у Призрену сваком Србину, православцу, да има на уму ове речи, да је Косово најскупља српска реч”, рекао је владика Теодосије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана