Bajka na ledu očarala publiku u Banjaluci

Danko Kuzmanović
Bajka na ledu očarala publiku u Banjaluci

Banjaluka - Gala spektakl na ledu članova Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga u dva čina, odigran u Sportskoj dvorani “Borik”, ostavio je bez daha mnoge Banjalučane koji su aplauzima pozdravljali ruske klizače.

Publici se predstavilo 30 klizača, pobjednika kako olimpijskih igara, tako i svjetskih, evropskih i nacionalnih takmičenja, odigravši baletnu predstavu “Uspavana ljepotica”, koja je jedna od najzahtjevnijih predstava klasičnog baleta Petra Iljiča Čajkovskog.

Predstava je zasnovana na staroj priči o mladoj princezi na koju je zla vještica bacila proročanstvo stogodišnjeg sna i iz kojeg ju je probudio poljubac princa.

Priča o ljubavi, sa raskošnim kostimima, vilama i svojim klasičnim varijacijama, predstavljala je pravo baletsko uživanje.

Organizator ovog veličanstvenog događaja je “Kvin estrada”.

Izvršni direktor ove agencije Zoran Đurić izrazio je zahvalnost banjalučkoj publici koja mu pomaže da istraje u pokušajima da Banjaluku učini velikim gradom. 

- Zahvaljujem banjalučkoj publici što mi daje podršku na ovim događajima koje organizujemo, da istrajem u pokušajima da od Banjaluke napravimo veliki grad, iako smo mali, generalno, po broju stanovnika. Programe koje dovodimo su programi koje imaju samo veliki gradovi - kazao je Đurić. 

Što se tiče budućih planova, Đurić je rekao da Banjalučani i sljedeće godine mogu da očekuju kvalitetan i zanimljiv program.

- Za sljedeću godinu planiramo izuzetno kvalitetan i zanimljiv program i, naravno, očekujem da ćemo imati podršku gradskih i republičkih vlasti mnogo više nego do sada, ukoliko žele da imamo dobar program - rekao je Đurić. 

Ruski državni balet na ledu iz Sankt Peterburga jedan je od bisera Rusije, osnovan 1967. godine. To je prva i do sada jedina baletna trupa koja nudi pravi klasični balet sa klasičnim baletnim kostimima. Gracioznost klizača, maštovita kostimografija i scenografija, specijalni efekti, vještine svjetskih umjetnika plesa na ledu, uz bezvremensku muziku Petra Iljiča Čajkovskog, omogućili su Banjalučanima uživanje u prvoklasnom umjetničkom događaju koji oduševljava publiku širom svijeta.

Svjetska popularnost

Ovaj ansambl je do sada imao više od 7.000 nastupa na najprestižnijim pozornicama svijeta. Londonski “Royal Alber Hall”, “Sadler” u Velsu, “Singapur  Esplanade”, “Place des Arts” u Montrealu, “Artscape” u Kejptaunu samo su neka od mjesta koja su ovaj jedinstveni umjetnički performans nagradila ovacijama nakon izvođenja. Svaku predstavu ovog čuvenog ruskog baleta na ledu  prate i bogata kostimografija i rasvjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana