Арт колонија “Крупа на Врбасу”: Умјетници поново крај слапова

Данко Кузмановић
Арт колонија “Крупа на Врбасу”: Умјетници поново крај слапова

Бањалука - Арт колонија “Крупа на Врбасу” послије више од пет година неодржавања поново је окупила умјетнике. На крупским слаповима, под ведрим небом јуче је почело да ствара десетак вајара, сликара, графичара из Бањалуке, Вишеграда, Београда и Старе Пазове.

Иницијатор колоније академски вајар Душан Пашић рекао је да колонија припада Крупи и да је веома значајно да се она одржава управо ту, јер су у њој протеклих година настала значајна дјела, али и лијепа пријатељства.

- Драго ми је што смо се поново окупили на овом дивном мјесту које је прави рај за умјетнике. Моје колеге су с радошћу прихватиле позив да дођу и ево већ су почели прва дјела да раде. Одмах се створила лијепа атмосфера, придружила су нам се дјеца која су такође добила боје, сликарски материјал и они дају допринос колонији - испричао је Пашић.

Колонију је званично отворио предсједник Скупштине града Бањалука, Зоран Талић истакавши значај ове манифестације за Крупу, за културу, али и за развој туризма града Бањалуке.

Умјетници који су јуче стигли у Крупу нису крили задовољство.

- Мени је срце пуно кад видим пријатеље, уметнике са којима сам се некад сваке године у лето виђао у колонији Крупе на Врбасу и јако је значајно што смо поново ту. За Бањалуку ме вежу посебне успомене, ту сам урадио многе радове на које сам поносан, попут бисте и статуе бана Милосављевића који се чувају у Градској управи и у Банском двору. Много радим са младима и студентима увек говорим колико су значајна окупљања уметника и стварање у природи - рекао је Драгољуб Димитријевић, академски вајар из Београда.

Колонија ће бити отворена до 25. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана