Antologijska djela Petra Lubarde u Banjaluci

Antologijska djela Petra Lubarde u Banjaluci 17.02.2018 08:11 | Aleksandra Glišić

Banjaluka - Raskoš i ljepota slika velikana srpske likovne umjetnosti Petra Lubarde dostupna je posjetiocima Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske do 13. aprila.

Izložba "Petar Lubarda 1907–1974–2017", zvanično otvorena u četvrtak uveče, predstavlja dio bogatog opusa slikara koji je svojim djelima zadivio publiku širom svijeta. 

Postavku je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević podsjećajući da je ona rezultat saradnje sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije i Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama Vojvodine.

Svečano otvaranje izložbe privuklo je veliki broj poštovalaca Lubardinog djela,  a ova retrospektiva pruža uvid u stvaralaštvo jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umjetnosti 20. vijeka.

Muzej savremene umjetnosti izložbu je realizovao u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Kućom legata u Beogradu.

- Za nas je ovo značajan i poseban događaj koji otvara izložbenu sezonu Muzeja savremene umjetnosti RS. Na jedan neobičan način poklopila se godišnjica smrti Petra Lubarde i godišnjica osnivanja naše institucije. Izložba Petra Lubarde je prvi put u Banjaluci - rekla je direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

U naredna dva mjeseca biće organizovana i posebna vođenja kroz izložbu za učenike osnovnih i srednjih škola.

Vujkovićeva ističe da je dio izložbe i Lubardina slika "Stara maslina" iz kolekcije Muzeja. Ovo djelo Muzej je dobio na poklon od Lubarde poslije zemljotresa 1969. godine u Banjaluci, kada su brojni umjetnici poklonili svoje radove i na taj način pomogli da ova ustanova kulture dobije početni fundus.

Postavka Lubardinih djela obuhvata slike iz kolekcija Kuće legata u Beogradu i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, slike iz Umjetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i iz privatne kolekcije, te bogatu arhivsku građu i pojedine dokumente koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju publici.

- Prava je sreća da nacionalna dela istorije umetnosti gostuju u regionu posebno kada je reč o takvom umetniku kakav je bio Petar Lubarda čija umetnost nacionalnog karaktera je međunarodno značajna. Lubarda je 1953. godine izlagao na Drugom bijenalu u Sao Paolu, to je bio ogroman izlagački prostor dugačak preko četiri kilometra na kome je bilo 20 miliona ljudi. Izlagao je sa velikana poput Pabla Pikasa i tada je izložio 25 dela među kojima je kompozicija koja je na ovoj izložbi - naglasila je upravnica Spomen-zbirke Pavle Beljanski i jedna od autorki izložbe Milana Kvas.

Dodala je da su slike "Kleveta" i "Naga žena", koje su takođe izložene u Banjaluci, antologijska djela Petra Lubarde. Podsjetila je da je izložbu prije gostovanja u Banjaluci vidjelo više od 12.000 posjetilaca.

Upravnik Kuće legata Filip Brusić Reno podsjeća da je izložba kojom je obilježeno 110 godina od rođenja jednog od najnagrađivanijih srpskih slikara, ranije bila postavljena u Podgorici, Novom Sadu, Beogradu i Višegradu.  

- Ova izložba obuhvata 27 radova. Najstarija slika iz 1928. godine, a najmlađa iz 1971. godine - kazao je Brusić Reno.

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama Vojvodine, Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Počeci

Slikarski put Petra Lubarde započinje tamo gde je rođen - u crnogorskom kršu i brdima koji su mu se trajno urezali u stvaralačku memoriju. Praktično, u svemu što je slikao, kao plastička matrica može se identifikovati taj prvi vizuelni pejsaž koji ga je od rođenja okruživao. Kao da se u svakom od kasnijih znamenitih ciklusa vraćao linijama, oblicima i koloritu krajolika koji je ponio i nosio ma kuda da se kretao Crnom Gorom, Srbijom, Evropom i svijetom.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica