Анђелка Прпић, глумица: Ако увече можеш да заспиш без проблема на добром си путу

Александра Маџар
Анђелка Прпић, глумица: Ако увече можеш да заспиш без проблема на добром си путу

Бањалука - Коначно је и публика у Бањалуци дочекала да погледа монодраму "Шта ме снађе" Анђелке Прпрић у којој је ова шармантна и једна од омиљених глумица показала сву раскош свог талента.

Очекивано, био је то један од оних догађаја за који карте нестану у рекордном року, па је слику публике протеклог викенда у Банском двору Културном центру било лако замислити. Није било празне столице и било је много смијеха и аплауза. Комад је режирао свима добро познати Бранко Ђурић Ђура, док је текст писао драмски писац Небојша Ромчевић, човјек који својим дјелима оставља значајне трагове о друштву. Овај пут пред публику је ставио, нажалост вијековима актуелну тему, провоцирајући морална начела сваког од нас.

Оживио је лик Јованке Јоке Јаковљевић, банкарке старе 32 године. Јока је млада жена која гради каријеру оним што има (памети и знања понајмање) у суровом корпоративном свијету. Сасвим случајно се нашла пред дилемом: част и брачна вјерност или успон у каријери? Такву дилему не може да разријеши сама. Читаву  војска ликова (у којима се нашла) јој у томе помаже стварајући још већу конфузију у њеној празној главици, а директоров син само што није ушао у њену собу...

Припићева је на самом почетку разговора прокоментарисала бањалучку публику, описујући је као јако отворено, предусретљиву и срдачну, истичући да се радује поновном доласку.

Морам признати да публика у Бањалуци није наивна. Вероватно су навикли на добре представе и добру комедију, тако да није ми био лак задатак, али ми је било јако  лепо - казала је она.

За рад на овој "масовној монодрами", коју је до сада имала прилику да погледа многобројна публика широм Србије,  одлучила  се, јер је жељела да ради  нешто своје, нешто чиме би се представила публици позоришној, што до сада нисам имала прилику да урадим на  такав начин.

Онда сам одабрала  писца за кога сам била сигурна да ће бити перфектан, као и у свему што је до сада радио. Имала сам срећу да се у том тренутку упознам са Бранком Ђурићем и да он режира представу - додаје  она.

Закључак ове приче о томе како ко доживљава сопствену моћ и ко жели на какав начин да се докопа положаја, напретка, она описује као појаву да сви идемо као  овчице у стаду, једни за другима.

- Онда када би те неко зауставио и запитао зашто  идеш тамо, не верујем да би могли да одговоримо. Ово јесте тема која се тиче свих нас, ако причамо о злоупотреби положаја, тај проблем постоји, једино што је ово приказано кроз призму жене, јер сам ја жена и мислим да се сигурно дешава и мушкарцима.  Наравно то највеће питање морала, како пресећи, како пресабрати, да ли имамо помагаче или су нам сви ометачи из најбоље намере. Небојша је успео на овом тексту, као што и иначе то  ради маестрално, да све нас  мало изврне руглу и да се смејемо сами себи - сматра Припићева.

А што се тиче самог морала, мисли да све нас највише буни то што нам се намеће, не само у породици, већ у поднебљу, вјерски, културолошки, прича о стварима које су као моралне или аморалне, а заправо шта је за свакога од нас интимно морал, то је питање.

Сматрам да ако увече можеш да заспиш без проблема и немаш неке море и госте нежељене да си на добром путу. За мене интимно је ово питање Јованкине мотивације, зашто она тако  жарко жели да буде на том семинару, зашто она жели да напредује на послу, када је негде свесна да јој то не припада у смислу њеног образовања, знања, умећа, али ето она се води тиме  "како је ова пре мене, тако могу и ја". За мене је то основна линија, која мене дира, а то је  тај моменат ка чему сви тежимо,  и не стижемо да  будемо сами са собом, ни са породицом, јер мислимо да нам припада нешто, а нити знамо шта желимо, ни зашто,                                     ни да ли то желимо, али идемо за тим стадом.  Мислим  да је то већа бољка данашњице, него питање морала  - истакла је Прпићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана