Александра Чворовић: Поезијом се боримо против слабости

Александра Маџар
Александра Чворовић: Поезијом се боримо против слабости

Бањалука - Новом збирком "Надрастање" жељела сам да пренесем поруку да иако живимо у тешким временима морамо се суочити са свим оним што носимо у себи.

Овим ријечима књижевница Александра Чворовић за "Глас Српске" описује нову књигу у издању бањалучке Подружнице Удружења књижевника Српске и "Куће поезије".

- Треба да надрастемо сопствене слабости, патње, понижења, да допремо до истине која је изнад тога - објашњава ауторка.

Прозна и поетска дјела ове књижевнице више пута су награђивана, а преведена су на енглески, њемачки, пољски, дански и словеначки језик.

- "Надрастање" говори о процесу спиритуалног уздизања човјечанства. Пут духовног успона је пут без повратка. Истина коју једном спознате онемогућује повратак на старе шаблоне понашања - каже Чворовићева.

Послије четири објављене књиге, од којих је посљедња издата 2007, ауторка се трудила да напише збирку пјесама која се бави актуелном проблематиком и стварношћу, ону коју може да прочита било ко и пронађе у њој своју истину.

- Протекло је довољно времена да у мени сазре један дубок и зрео рукопис, обогаћен сасвим новим искуствима, дубљим увидима. Мислим да сам у међувремену досегла умјетничку зрелост - казала је Чворовићева.

Иако није објављивала књиге протеклих шест година, истиче да се бавила неким другим битним стварима које су тражиле потпуно предавање.

- Балансирала сам између мајчинства и науке, што је прилично тежак и захтијеван задатак. Но, сва искуства добра и лоша оплемењују човјека, посебно умјетницу, и свако удаљавање од стваралаштва чини да му се враћамо са већом страшћу и преданошћу - сматра књижевница.

Кроз стихове у новој књизи подијељеној у три цјелине "Човјек", "Жена" и "Простор" Александра Чворовић говори и о веома важном моменту у животу човјека у данашњем времену, о моменту искорачења напријед.

Сматра да је савремено друштво пуно негативних карактеристика, деструктивних кодова који воде у фрустрирајуће односе, те да се та игра окончава једино освјешћивањем својих слабости, страхова и скривених мотива. Чворовићева мислима преточеним у ријечи разбија те шаблоне и не страхује од непредвидивости, јер се кроз непознато отварају нове могућности.

- Сви циклуси су заправо дијелови цјелине који говоре о угловима посматрања исте стварности. Не држим ничију страну, сви имамо проблеме на којима треба да радимо, а моја суштинска порука је измирење са собом и другима - каже Чворовићева.

Циклуси

- Циклус "Човјек" тумачи да је човјек мушкарац, али је и више од тога. Од мушкарца се очекује нова врста витештва, духовно витештво (пјесма "Нови човјек"). Такође, циклус "Жена" даје плејаду женских ликова, оне су пуне: скривеног бијеса, изневјерених очекивања, заблуда које сигурност траже обично у мушкарцу, а не схватају да прво морају спознати себе. А циклус "Простор" је за размишљање и стварање, он је интимни, унутрашњи, забрањени, бескрајни - објаснила је Александра Чворовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана