Александра Чворовић: Чаробна ружа у потрази са срећом

Александра Маџар
Александра Чворовић: Чаробна ружа у потрази са срећом

Бањалука - Свака награда и признање ми много значе, јер истински уживам у креацији и стваралаштву и драго ми је када то и други препознају и цијене.

Рекла је ово за "Глас Српске" књижевница Александра Чворовић, која је за нову књигу за дјецу "Чаробна ружа" у издању "Куће поезије" добила признање "Станко Ракита". Ријеч је о награди коју додјељује бањалучка подружница Удружења књижевника Републике Српске.

Промоција књиге и свечано уручење награде биће одржани 19. септембра у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Чворовићева је за своје најдубље мисли, преточене у ријечи, прије нешто више од мјесец добила награду "Слово Подгрмеча" за књигу "Надрастање".

- Пријатно сам изненађена. Одмах послије те награде књига "Чаробна ружа" отишла је у штампу. Знала сам да ће привући позитивну пажњу јер је другачија, али нисам очекивала да ће добити награду чим се појави - каже књижевница.

"Чаробна ружа" показала је још једну вриједну страну њеног талента, а то је писање у римованом дванаестерцу, које у претходних пет књига није користила.

- Тада ме је спутавала и ограничавала у исказивању личног поетског печата, тог специфичног начина на који нижем слике и асоцијације - присјетила је Чворовићева.

Ипак, како је рекла, књижевност за дјецу је нешто друго и тражи другачији приступ.

- Рима је дјеци блиска, препознатљива, у свијету дјетињства она је тако природна. Та бајка је тражила риму, сама се обликовала, трансформисала и коначно оваплотила у форми дванаестерца, нисам циљано ишла ка томе, ствари су се саме од себе посложиле - додаје књижевница.

Бајка говори о дјевојци која креће из врло повлашћеног положаја да лута свијетом у потрази за унутрашњим испуњењем.

- То је прича о потрази за срећом, љубављу, правим вриједностима и прије свега потрага за личним идентитетом. Жеља ми је била да напишем бајку у којој је једна млада жена неустрашива и мудра, и не чека никаквог принца који ће је спасити јер она себе може спасити сама и опет доћи до среће и испуњења својих снова - нагласила је Чворовићева.

То није бајка која је пуна зла и насиља већ, како каже, то је дјело које  нуди утјеху и ставља хуманост на прво мјесто.

- Дјеци је блиска и забавна јер је пуна фантастичних и митолошких бића која радо бораве у дјечијој машти. Писана је за дјецу узраста од пет до десет година, мада то није строго ограничено - казала је она.

Прије него што се збирка пјесама "Надрастање" појавила пред заљубљеницима искуством и маштом исписаних ријечи, Чворовићева је направила паузу у објављивању која је трајала шест година.

- То ми је омогућило много промишљања и акумулацију добрих садржаја, који сада послије објављивања привлаче пажњу јавности. Неко би помислио да ми се "позлати све што напишем". Али заправо рукопис који дуже одлежи и доживи много враћања, преправљања и нових ишчитавања обично буде умјетнички дорађенији и квалитетнији. Такав је случај био и са овом књигом за дјецу - истакла је Чворовићева.

Нова дјела

- Што се тиче нових књига, имам још неколико "асова у рукаву". Радим на новим рукописима, неки су већ и спремни и чекају праву понуду, конкурс или издавача, и одаћу вам још тајну, да је међу њима још неколико књига за дјецу - казала је Александра Чворовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана