Театар фест Петар Кочић од 4. до 11. јуна

Срна
Театар фест Петар Кочић од 4. до 11. јуна

Бањалука - У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци од 4. до 11. јуна биће одржан Театар фест "Петар Кочић" на којем ће бити приказано шест представа позоришта из земаља региона.

На 21. фестивалу публика ће моћи да погледа представе "Моја ти" Атељеа 212 из Београда и Стеријиног позорја из Новог Сада, затим "Аника и њена времена" Српског народног позоришта из Новог Сада и "Бео арта" из Београда.

Биће одигране и представе "Устав Републике Хрватске" Сатиричног казалишта "Керемпух" из Загреба, "Двеста" Књажевско српског театра из Крагујевца, "Корешподенција" Звездара театра из Београда, као и "Све се некако преживи осим смрти" Народног позоришта из Сарајева.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић истакао је значај овог фестивала, који улази у трећу деценију постојања.

Он је навео да ће фестивал бити отворен извођењем премијерне представе овог позоришта "Каролина Нојбер", аутора Небојше Ромчевића у режији Кокана Младеновића.

"Осим такмичарског дијела, припремили смо и богат пратећи програм, у оквиру којег ће бити одржан и Фестивал младог глумца, са циљем промоције глумаца млађих од 35 година", рекао је Новаковић.

Селектор овогодишњег Театар феста Марко Мисирача рекао је да је мото фестивала мит и стварност.

"Све представе на неки начин обрађују неке наше локалне митове, као што су национални односи, разни стереотипи, те пост-ратни проблеми", рекао је Мисирача новинарима у Бањалуци.

Мисирача је подсјетио да је циљ фестивала да вреднује и промовише врхунска достигнућа у позоришној дјелатности, са акцентом на ауторе који стварају на језицима јужнословенских народа.

Умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић изразио је увјерење да ће публика на фестивалу уживати у добрим представама, те бити у прилици да упореди рад овог и позоришта из околине.

"Велики проблем за селектора овог фестивала представља и величина позоришне сцене, јер неке представе не могу да стану на нашу сцену, без обзира колико се оне допадну селектору", рекао је Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана