Srpski glumci planiraju obnovu domova kulture po Srpskoj

Dejan Jovičić
Srpski glumci planiraju obnovu domova kulture po Srpskoj

Srbac - Došli smo u Republiku Srpsku kako bismo svojom predstavom oživeli društveni život u manjim mestima, a u međuvremenu nam se rodila ideja da pomognemo u obnovi njihovih objekata kulture - rekao je glumac iz Srbije Nenad Okanović, koji je u srbačkom selu Sitneši odigrao predstavu “Boki i Oki šou - tajna velikog nosa”.

Okanović kaže da je sa prijateljima iz predstave obišao mnoga sela i gradove u Republici Srpskoj, a atmosfera je svuda bila fenomenalna.

- Prilikom naših putovanja počeli smo da razmišljamo o tome da pomognemo malim mestima da obnove svoje domove kulture. To ne bi predstavljalo samo obnovu zgrada već i obnovu života u ovim selima. Za sada je sve u fazi planiranja, ali verujem da ćemo ovu ideju uskoro sprovesti u delo - rekao je Okanović.

Glumac koji je poznat po ulozi sina Dragana u domaćoj hit seriji “Selo gori a baba se češlja” bio je glavna atrakcija u ovom srbačkom selu, jer je podijelio pregršt autograma, a mališani su se prosto utrkivali u želji da se slikaju s njim za uspomenu.

Predstavu je pripremila Dječija pozorišna scena “Pođi tuda” Kulturnog centra Pančeva i E.T.M. produkcija, a organizator je bio pokret Pozitivne snage Srpske, koji je mališanima iz srbačkog sela omogućio da besplatno pogledaju predstavu. U predstavi još glume Bojan Ivković, Jasmina Večanski i Mladen Vuković.

Predstavnik pokreta Vojislav Savić rekao je da je na ovaj način nastavljena kampanja “Selu u pohode”, kojom ovaj pokret pokušava da obnovi kulturni i društveni život u ruralnim sredinama širom Republike Srpske.

- Nastavićemo sa ovim aktivnostima i u drugim lokalnim zajednicama i planiramo da u svakoj opštini gostujemo u najmanje dva sela da bismo odigrali ovakve predstave - rekao je Savić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Sitneši Rade Vujić kaže da ne pamti kada je posljednji put neka predstava odigrana u njihovom selu.

- Naša djeca nisu imala priliku da se edukuju na ovaj način, osim kada je kolektivno organizovan odlazak učenika na predstave u Srbac. Nadam se da ćemo imati priliku da ugostimo još neka pozorišta - rekao je Vujić.

Predstavi su prisustvovali i predstavnici lokalne uprave, koji su glumcima u znak zahvalnosti uručili simbolične poklone.

- Uspjeli smo da na ovaj način prebacimo neke društvene aktivnosti iz grada u selo, što se pokazalo kao dobar potez, jer je odziv bio odličan. Mladi iz ruralnih sredina su željni ovakvih dešavanja, zbog čega ćemo se potruditi da organizujemo slične priredbe i manifestacije - rekao je jedan od načelnika opštinskih odjeljenja Nenad Bilanović.

Predstava u Bajincima

Prije nekoliko mjeseci u selu Bajinci kod Srpca odigrana je pozorišna predstava “Mala iz Graca, ja iz Bajinaca” u izvođenju banjalučkog DIS teatra što je bilo prvo gostovanje nekog pozorišta u istoriji ovog sela. Predstavi je prisustvovalo blizu 200 mještana, što je još jedna potvrda da pozorišni život u ruralnim sredinama i te kako ima perspektivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana