Позориште осликава друштво и дух времена

Миланка Митрић
Позориште осликава друштво и дух времена

Бањалука - Затамњена сцена, попраћена тактовима напетости, створеним звуком бубњева, разговори таксисте и путника, направили су одличну представу, коју је публика на отварању Међународног фестивала глумца "Заплет" попратила снажним аплаузом.

 

Премијерно извођење представе "Таксиметар", отворило је овогодишњи фестивал у Градском позоришту "Јазавац".

Глумац Жељко Стјепановић одиграо је улогу бањалучког таксисте, у поменутој представи, а млади глумац Александар Руњић све остале ликове, који су били путници. Сама представа, настала је по тексту словеначког писца, редитеља и сценаристе Горана Војновића, а у режији Слободана Перишића. Ликови, кроз своје дијалоге приказују различите проблеме и патње човјека у данашње вријеме.

Аутор текста, Горан Војновић, објаснио је да је представа "Таксиметар" настала у једном позоришту у Љубљани, које је слично позоришту "Јазавац". Наиме, "Сити" театар у Љубљани, у којем је представа премијерно изведена 13. октобра 2013. оформио је глумац Урош Фирст. Он и глумац Клеман Слакоња, створили су саму идеју оригиналне представе, коју је режирао Александар Поповски.

- До мене су дошли са израђеном идејом и рекли су да би ако да би то морало да буде комедија и да би проговорили о озбиљнијим темама, у неком актуелном тренутку. Мени се чинило тад, пошто ја долазим из свијета филма и литературе, да је у ствари немогуће радити причу која се дешава у једном, тачно одређеном тренутку - казао је Војновић.

Додао је и то да је текст постављен локално, те да није мислио да ће се представа некад одиграти на другој локацији.

- Рађен је, у ствари да ухвати дух тог времена. Баш сам данас, гледајући, размишљао да много о Словенији говори то што пет година касније бањалучка представа није толико другачија од оне словеначке. Мислим да би Словенци ипак хтјели вјеровати да је овдје пуно лошије. Кад гледам и једну и другу представу, то је то - иста прича, носи исту емоцију, исте поруке, проблеме. Наравно, локализована је, али у суштини, проблем је исти - човјек је човјек, друштво болесно је друштво болесно - појаснио је Војновић.

Редитељ Слободан Перишић је објаснио рад на представи, те рекао да је овај комад рађен да прикаже све недаће и проблеме у датом тренутку.

- Ми смо људи овог времена и овог тренутка. Не можемо да се дистанцирамо од тога. Вјероватно то утиче, не само на мене, него и на публику и на глумце. На неки начин, то јесте суштина позоришта - да говори о оном времену  у којем настаје, и о оним темама које нас окружују и са којима се бавимо - рекао је Перишић.

Глумац Жељко Стјепановић је изразио задовољство због сарадње са Перишићем и Руњићем, али и због гостовања самог аутора Горана Војновића.

- Драго ми је што сам успио да направим добру сарадњу са нашим младим колегом Руњићем и што смо донијели ту причу. Знамо у каквом друштву живимо и нажалост сви желимо одавде да побјегнемо. То је она наша трагедија, што се миримо с тим, а ниједног тренутка немамо снаге да покушамо нешто да промијенимо. Позориште полако посустаје у том погледу и оно само осликава друштво. Некада је задатак позоришта да покуша да наведе људе на то да се покушају суочити са проблемима и да покушају да ријеше те проблеме - навео је Стјепановић.

Глумац Александар Руњић, који је на сцени приказао заиста одличну могућност трансформације, и лакоћу прелажења из једног лика у други, проглашен је за глумца вечери, по избору публике.

- Неки проблеми ових ликова су ми ближи, јер познајем много другара мојих из средње и основне и школе, који су већ отишли одавде. Неки не, за неке ликове је требало баш да радим - појаснио је Руњић.

Фестивал је свечано отвореним прогласила Љиљана Зрнић, а публика је имала прилику да чује неколико пјесама у извођењу чланова хора "Јазавац". Сви присутни су могли да погледају изложбу карикатура Добросава - Боба Живковића, те да разговарају са самим аутором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана