Pozorište ogledalo društva

Snežana Tasić
Pozorište ogledalo društva

Prijedor - Predstavom “Šest likova traži autora” zagrebačkog Satiričkog kazališta “Kerempuh” u Prijedoru je počeo 14. Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila”.

Selektor ovogodišnjeg festivala Marko Misirača objasnio je da je formalni razlog uvrštavanja ove predstave u festival to što je prvi put pružena mogućnost da se neka predstava sa Bitefa igra u Prijedoru i prvi put da se igra neka predstava Olivera Frljića.

 - Ne možemo njegove predstave više vidjeti u regionu. Ovaj ansambl je veličanstven, a ovo je jedan veliki klasični tekst i autor ga izvanredno smješta u ovo vrijeme i ovo podneblje - rekao je Misirača.

Režiserka Lilijana Ivanović rekla je da Frljić govori o desnici u hrvatskom društvu i o tome koliko su opasni nacionalizam i fašizam, a poznato je da je on režiser koji “gura prst u oko”.

 - Predstava nas je sve ostavila bez daha, što se vidjelo i po aplauzu i reagovanju publike uopšte. Ona pokazuje koliko pozorište mora biti aktuelno da bi bilo zanimljivo - kazala je Ivanovićeva.

Glumac Jerko Marčić rekao je da je svaka saradnja sa Oliverom Frljićem izlazak iz zone komfora, da pozorište ne može mijenjati društvo, nego staviti ogledalo da ljudi gledaju kakvo je društvo, a da su nove tendencije u svijetu čak i takve da se tvrdi da uloga pozorišta jeste da mijenja društvo.

- Ova predstava je nešto zatvorenija i bliža klasičnom pozorištu, a manje političkom koje on inače radi - naveo je Marčić.

Žiri ovogodišnjeg festivala, koji radi u sastavu Ivan Obrenov, Predrag Bjelošević i Gordana Gadžić, dodijeliće nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca i glumicu. Žiri može dodijeliti i specijalne nagrade za dizajn zvuka, sporedne uloge, glumačke minijature i drugo.

Festival “Zlatna vila” traje do četvrtka.

Na programu

Tokom vikenda na festivalu će biti odigrane takmičarske predstave “Ravna ploča” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske, ali i predstava “Frenki i Džoni” Narodnog pozorišta Beograd i Narodnog pozorišta Sombor, koja nije u takmičarskoj kategoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana