Pozorišni festival osvježenje umjetničke scene u Prijedoru

Snežana Tasić
Pozorišni festival osvježenje umjetničke scene u Prijedoru

Prijedor - Prijedor bi ponovo trebalo da dobije pozorišni festival, a direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš kaže da je vijest obradovala ljubitelje umjetnosti u ovom gradu.

- To je izuzetno značajna stvar s obzirom na to da Prijedor ima pozorište 65 godina i ima isprofilisani pozorišnu publiku. Ne smijemo zaboraviti da je ovdje postojao pozorišni festival, a osnivanje novog bilo bi dobro za našu kuću i za grad - rekao je Baroš.

Dodaje da je prijedlog da to bude festival profesionalnih teatara.

- Predlažemo da učestvuju pozorišta iz regiona. Sve ostalo je u fazi razmatranja i više detalja trebalo bi biti poznato do kraja marta. Ali ono što je izvjesno je da će organizacija festivala početi naredne godine - kazao je Baroš.

Vjeruje da će za vrijeme trajanja festivala moći razmijeniti iskustva i uspostaviti saradnju sa kvalitetnim pozorišnim kućama. Sa druge strane, publika će imati priliku da vidi niz kvalitetnih predstava i da stekne uvid u pozorišnu produkciju u regionu.

Ono što je  za sada izvjesno je i  da su osnivači  festivala  Grad Prijedor i Pozorište Prijedor i da se neće održavati svake godine nego bijenalno, odnosno naizmjenično sa festivalom horova "Zlatna vila".

Iz  gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti potvrđeno je da će to biti dobar način da se prevlada zasićenje u organizaciono zahtjevnoj manifestaciji kakav je festival horova koji će u rasponu od dvije godine biti u prilici da dovede kvalitetne horske pjevače.

- Isto se, na inicijativu Muzeja Kozare, desilo sa likovnom kolonijom "Sreten Stojanović" koja se sada održava svake druge godine, smjenjujući se s bijenalom radova na papiru i to znači da će dvogodišnja dinamika i ovog festivala, kao i pozorišnog, omogućiti kvalitetnije pripreme i siguran kontinuitet - ističu u Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Poznato je i to da će se festival, kao i horska smotra, održavati sredinom maja kao dio programa obilježavanja Dana grada Prijedora.

Osnivači su, kažu, sigurni da budući festival neće doživjeti sudbinu prethodnog. Naime, 1993. godine opština Prijedor i "Srna fest" osnovali su Festival pozorišta Republike Srpske "Kočićeva srpska scena" koji je posljednji put održan 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana