Počelo 63. “Sterijino pozorje”, prvi nastupili glumci iz Banjaluke

Srna
Počelo 63. “Sterijino pozorje”, prvi nastupili glumci iz Banjaluke

Novi Sad - “Sterijino pozorje”, jedna od najvećih pozorišnih smotri u regionu, počelo je u Novom Sadu predstavom “Švajcarska” koju su izveli glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Predstava “Švajcarska”, rađena u režiji Milana Neškovića, nalazi se u takmičarskoj selekciji “Pozorja” i u konkurenciji je za neku od nagrada.


“Sterijino pozorje”, 63. po redu, u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu /SNP/, na sceni “Jovan Đorđević”, otvorio je reditelj i glavni i odgovorni urednik Kulturno-umjetničkog programa Radio-televizije Srbije Nebojša Bradić.

Bradić je istakao da pozorište, iako pati od brojnih slabosti, pruža mogućnost da se u njemu profitira od najfinijeg ljudskog iskustva prošlosti i najboljeg u kreativnosti današnjice.

Bradić, koji je trostruki dobitnik Sterijine nagrade, najvećeg priznanja “Pozorja”, kaže da je umjetnost pozorišta vječna, a umjetnost pozorišnih stvaralaca prolazna.

U takmičarskoj konkurenciji, osim predstave “Švajcarska”, su i predstave “Carstvo nebesko” Narodnog pozorišta i Bitef teatra iz Beograda, “Ožalošćena porodica” Teatra “Fjodor Volkov” iz Jaroslava u Rusiji, “Jami distrikt” Bitef teatra iz Tivta, te Festivala MASZK iz Segedina i “Tink Tank” studija iz Novog Sada.

Takmiče se i predstave “Kepler 452-B” Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja, “...I ostali” Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić” iz Beograda, “Hajka na vuka” Šabačkog pozorišta, “Svedobro” Narodnog pozorišta iz Užice, te “Utopljena duša” Beogradskog dramskog pozorišta.

“Sterijino pozorje” trajaće do nedjelje, 3. juna, kad će biti proglašeni pobjednici i uručene Sterijine nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana