Отворена 89. сезона у Народном позоришту РС: Публика се увијек враћа свевременим комедијама

Миланка Митрић
Отворена 89. сезона у Народном позоришту РС: Публика се увијек враћа свевременим комедијама

Бањалука - Велике драме Бранислава Нушића, претваране у представе, деценијама су стварале одличну атмосферу на бројним позоришним сценама. Публика се увијек враћа доброј драми, поготово комедијама.

Тако се и бањалучка већ годинама изнова враћа представи "Госпођа министарка". Ову комедију Бранислава Нушића, редитељка Милица Краљ претворила је у једну свевремену и савремену представу, коју и данас волимо. "Госпођа министарка" је, уздигнута вишегодишњом љубављу публике, доживјела своје 100. извођење на сцени Народног позоришта Републике Српске.

Главну улогу Живке Поповић, већ годинама маестрално оживљава Светлана Бојковић.

- Захваљујем Народном позоришту и његовом дивном ансамблу с којима сам тако лепо сарађивала, током проба за ову представу и после смо уживали у игри до стотог пута, надам се и даље. И захваљујем предивној бањалучкој публици, која је увек пунила ову салу и увек нас тако топло примала. Моје посебно истинско захваљивање редитељки нашој, младој Милици Краљ. Желим и даље дугачак век овој представи, док нас снага држи - рекла је Светлана Бојковић, након још једног маестралног извођења ове представе.

Дио глумачког ансамбла ове представе чинили су: Ђорђе Марковић, Александар Стојковић, Слађана Зрнић, Данило Керкез, Жељко Стјепановић, Љубиша Савановић, Горан Јокић, Слободан Перишић, Миљка Брђанин, али и сама редитељка Милица Краљ.

Играњем представе "Госпођа министарка", свечано је обиљежен и 88. рођендан Народног позоришта Републике Српске и отворена нова, 89. позоришна сезона.

Том приликом су додијељене и годишње награде за најбоља умјетничка остварења у претходној сезони. Најбољом представом, по одлуци Умјетничког савјета Народног позоришта РС, проглашена је представа "Сабирни центар", аутора Душана Ковачевића, у режији Марка Мисираче. Представа је настала у копродукцији Народног позоришта РС и Позоришта Приједор.

Најбоља глумица претходне сезоне је Наташа Перић, а за најбољег глумца проглашен је  Златан Видовић.

- Имао сам част, срећу и привилегију да прошле сезоне играм у јако добрим представама и да радим са добрим редитељима и партнерима из ансамбла, што је резултирало овом наградом. Ова награда је велики подстицај, али и обавеза да наставим даље са посвећеним радом. Прошле сезоне сам у матичној кући имао три премијере и у свакој сам имао одличне задатке. Мислим да је сезона била значајна за Народно позориште, јер смо изашли са четири врхунске премијере што није нимало лако - рекао је Видовић.

Додао је и то да су му све улоге у представама "Сабирни центар" и "Каролина Нојбер" подједнако значајне, али као посебно драгу је издвојио улогу Колмана Конора у представи "Усамљени Запад", те се осврнуо и на јубилеј.

- Ову сезону смо отворили једним дивним јубилејом - стотим извођењем култне представе "Госпођа министарка" у режији Милице Краљ и са великом Светланом Бојковић у насловној улози. Имао сам част да играм у тој представи више од 40 пута, тако да ми је овај јубилеј јако важан, као и цијелој кући и нашем ансамблу. Желим да још дуго, дуго живи Живка министарка на нашој сцени - казао је Видовић.

Признање

Поред награђивања најбољих представа и глумаца у прошлој сезони, додијељено је још једно признање. Поводом 100. извођења представе "Госпођа министарка", а одлуком колегијума директора Народног позоришта РС, глумици Светлани Цеци Бојковић је уручена повеља и сребрњак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана