Otvorena 63. sezona u Dječijem pozorištu Republike Srpske

Milanka Mitrić
Otvorena 63. sezona u Dječijem pozorištu Republike Srpske

Banjaluka - Izvođenjem jedne od najnagrađivanijih predstava, “Odisej, san o povratku”, otvorena je 63. sezona u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Svečanim otvaranjem i prigodnim programom za mališane, članovi pozorišta započeli su još jednu, programski bogatu i raznovrsnu sezonu.

Predstava “Odisej, san o povratku” ispunila je salu do posljednjeg mjesta. Mališani, ali i oni nešto stariji gledaoci, imali su priliku da uživaju u pustolovinama Odiseja. Odisej, nakon pobjede u Troji, polazi u lutanja i sanja o povratku kući. Radnja, u predstavi u kojoj ne postoji dijalog, prati njegove brojne avanture i susrete sa ljudima i mitskim bićima. Pregršt boja koje su se pretapale po bijelim platnima i muzika koja je pratila svaki Odisejev korak stvorili su jedan potpun doživljaj mita pretočenog u predstavu za djecu.

Predstava “Odisej, san o povratku” premijeru je doživjela 2015. godine. Nastala je po scenariju i režiji Bisere Kolevske. Za scenografiju i izradu lutaka zadužena je Svila Veličkova. Ansambl ove predstave činili su: Duško Mazalica, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković, Đurđa Babić i Saša Terzić.

Direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović izrazila je posebno zadovoljstvo zbog odličnog otvaranja sezone i brojne publike koja je pogledala pomenutu predstavu.

- Jako je važno da kažemo večeras da smo otvorili 63. sezonu, sa zaista malom enigmom hoćemo li već prvog dana da uspijemo animirati publiku da dođe. I večeras se unosila stolica više, što znači da naš “Odisej” ima publiku i da ima zaista onu vrstu zanimanja od strane najmlađih, za koje mi radimo. Mi smo ponosni, prije svega na svoju publiku - rekla je Labovićeva.

Dodala je i to da će ansambl pozorišta gostovati na mnogim festivalima narednih dana, te da je ovogodišnja sezona upotpunjena zaista odličnim repertoarom.

- Ono što je novo u našoj sezoni je neki naš novi moto, da su djeca u prvim redovima i da ih bude što više, da se tome radujemo. Ovaj ansambl ima nevjerovatno snažan repertoar od 23 žive predstave, koje ćemo igrati vikendom, subotom i nedjeljom. Mnogo ćemo putovati na festivale. Već za koji dan nam predstoji putovanje u Požarevac, potom u Suboticu, Bugojno, pa u Beograd. U tom duhu ćemo stići i da putujemo, i da proslavimo Banjaluku i Republiku Srpsku našim velikim predstavama, a jednako tako da punimo sale i da punimo srca naših mališana.

U septembru će publika imati priliku da uživa u različitim dramskim i lutkarskim predstavama kao što su: “Crvenkapa”, “Nismo svi letači”, “Bajka o psiću”, “Mačak u čizmama”, “Jaje”, “Tri praseta (Nebožder)”, “Šumska čarolija” i “Maša i medo”.

Ruski pisci

Udruženje književnika Republike Srpske je istog dana ugostilo desetočlanu delegaciju ruskih pisaca iz Murmanska. Riječ je o članovima Saveza pisaca Ruske Federacije koji su već posjetili Poljsku, Češku, Slovačku, Srbiju, Crnu Goru i Bugarsku. Oni su posjetili Muzej pozorišnih lutaka i prisustvovati svečanom otvaranju pozorišne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana