Orlovi ponovo rano lete i dižu revoluciju

Aleksandra Glišić
Orlovi ponovo rano lete i dižu revoluciju

Banjaluka - Roman „Orlovi rano lete“ Branka Ćopića oživio je na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske zahvaljujući dramaturgu Milici Piletić i reditelju Jugu Radivojeviću, na radost brojne publike, koja je raširenih ruku dočekala ovu predstavu.

Piletićeva se uhvatila u koštac sa kultnim romanom Branka Ćopića, a u tandemu sa Radivojevićem i glumačkim ansamblom Dječijeg pozorišta RS, stvorila je predstavu koja je u ponedjeljak uveče oduševila premijernu publiku.

Nema sumnje da je kompletan tim odlično uradio posao, jer su oni koji su došli na premijeru i plakali i smijali se, pronalazeći djeliće svog djetinjstva u dobro poznatim Ćopićevim junacima.

U glumačkoj ekipi su glumci iz ansambla Dječijeg pozorišta RS Duško Mazalica, Dragan Vučić, Đurđa Vukašinović, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Slobodan Perišić, Željko Milićević, Saša Terzić, Dragan Banjac, Ana Anđelić i Božana Bijelić. Rame uz rame sa njima igraju i mladi glumci Ivan Perković i Marko Nedeljković.

Asistent reditelja je Jug Đorđević, asistent kostimografa je Jelena Savić, a koreografiju potpisuje Miljka Brđanin.

Duško Mazalica, koji tumači lik Jovančeta, kaže da je kompletan ansambl pokazao koliko je snažan i kompaktan.

- Moja uloga je prilično zahtjevna. Ali saradnja sa Jugom Radivojevićem je uvijek odlična, puna pozitivne energije i on predstave radi bez ikakvih tenzija. Izvlači iz glumaca ono najpozitivnije, zadovoljstvo je raditi sa njim - rekao je Mazalica napominjući da je predstava osavremenjena, ali da ostaje osnovna nit priče, koja ukazuje se na potrebu za promjenom i  revolucijom.

Ivan Perković pojavljuje se u ulozi Đoke Potrka, a saradnju sa Jugom Radivojevićem započeo je na predstavi „Tom Sojer“, kojom je otvorena scena za mlade u Dječijem pozorištu RS.

- Odlično je što Dječije pozorište RS ima scenu za publiku od 10 do 14 godina. Tu stasava publika za Narodno pozorište RS. Predstava „Orlovi rano lete“ je rađena tako da današnjim tinejdžerima bude zanimljiva i dinamična. Naravno, srž priče je mala revolucija, a lik Đoke Potrka koji govori poeziju je na neki način lik Branka Ćopića - kazao je Perković.

Đurđa Vukašinović je istakla da je počastvovana ponovnom saradnjom sa, kako kaže, velikim rediteljem i pedagogom, a prije svega velikim profesionalcem Jugom Radivojevićem. Reditelj je njoj povjerio lik svima dobro poznate „tihe, mirne djevojčice Lunje, koja je hrabrija od mnogi' dječaka“.

- Ćopićevi „Orlovi rano lete“ u rukama Milice Piletić, Juga Radivojevića i sjajnog dobro uigranog i višestruko nagrađivanog glumačkog ansambla Dječijeg pozorišta RS, čiji sam član, već u samoj najavi su mnogo obećavali. Ovom predstavom već kao oproban i provjeren tim uspjeli smo da održimo visok nivo koji smo zajedno postavili predstavom „Tom Sojer“, gdje tumačim lik Beki Tačer - naglašava Vukašinovićeva.

Radivojević je, primjećuje, reditelj koji voli glumca, ukazuje mu puno povjerenje, daje mu šansu da kreira ulogu i da se potpuno slobodno umjetnički izrazi do kraja.

  • Kao i većina nas, veoma sam emotivno vezana za ovaj roman, koji je obilježio i moje djetinjstvo, pa je rad na ovom komadu za mene bio duboko emotivan - kazala je Vukašinovićeva.

Sjajni partneri na sceni

- Divno je kada ste u procesu rada privilegovani sjajnim partnerima na sceni, kao što su Duško Mazalica, Aleksandar Blanić, Željko Milićević, mladi Dragan Vučić i kada toliko povjerenje imate u reditelja i čitav tim, jednostavno je nemoguće ne uraditi zadatak na visokom nivou. Takođe zasluge idu i Predragu Bjeloševiću, koji nam je ovu saradnju, kao direktor Dječijeg pozorišta RS, omogućio - kaže Đurđa Vukašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana