Орлови поново рано лете и дижу револуцију

Александра Глишић
Орлови поново рано лете и дижу револуцију

Бањалука - Роман „Орлови рано лете“ Бранка Ћопића оживио је на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске захваљујући драматургу Милици Пилетић и редитељу Југу Радивојевићу, на радост бројне публике, која је раширених руку дочекала ову представу.

Пилетићева се ухватила у коштац са култним романом Бранка Ћопића, а у тандему са Радивојевићем и глумачким ансамблом Дјечијег позоришта РС, створила је представу која је у понедјељак увече одушевила премијерну публику.

Нема сумње да је комплетан тим одлично урадио посао, јер су они који су дошли на премијеру и плакали и смијали се, проналазећи дјелиће свог дјетињства у добро познатим Ћопићевим јунацима.

У глумачкој екипи су глумци из ансамбла Дјечијег позоришта РС Душко Мазалица, Драган Вучић, Ђурђа Вукашиновић, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Слободан Перишић, Жељко Милићевић, Саша Терзић, Драган Бањац, Ана Анђелић и Божана Бијелић. Раме уз раме са њима играју и млади глумци Иван Перковић и Марко Недељковић.

Асистент редитеља је Југ Ђорђевић, асистент костимографа је Јелена Савић, а кореографију потписује Миљка Брђанин.

Душко Мазалица, који тумачи лик Јованчета, каже да је комплетан ансамбл показао колико је снажан и компактан.

- Моја улога је прилично захтјевна. Али сарадња са Југом Радивојевићем је увијек одлична, пуна позитивне енергије и он представе ради без икаквих тензија. Извлачи из глумаца оно најпозитивније, задовољство је радити са њим - рекао је Мазалица напомињући да је представа осавремењена, али да остаје основна нит приче, која указује се на потребу за промјеном и  револуцијом.

Иван Перковић појављује се у улози Ђоке Потрка, а сарадњу са Југом Радивојевићем започео је на представи „Том Сојер“, којом је отворена сцена за младе у Дјечијем позоришту РС.

- Одлично је што Дјечије позориште РС има сцену за публику од 10 до 14 година. Ту стасава публика за Народно позориште РС. Представа „Орлови рано лете“ је рађена тако да данашњим тинејџерима буде занимљива и динамична. Наравно, срж приче је мала револуција, а лик Ђоке Потрка који говори поезију је на неки начин лик Бранка Ћопића - казао је Перковић.

Ђурђа Вукашиновић је истакла да је почаствована поновном сарадњом са, како каже, великим редитељем и педагогом, а прије свега великим професионалцем Југом Радивојевићем. Редитељ је њој повјерио лик свима добро познате „тихе, мирне дјевојчице Луње, која је храбрија од многи' дјечака“.

- Ћопићеви „Орлови рано лете“ у рукама Милице Пилетић, Југа Радивојевића и сјајног добро уиграног и вишеструко награђиваног глумачког ансамбла Дјечијег позоришта РС, чији сам члан, већ у самој најави су много обећавали. Овом представом већ као опробан и провјерен тим успјели смо да одржимо висок ниво који смо заједно поставили представом „Том Сојер“, гдје тумачим лик Беки Тачер - наглашава Вукашиновићева.

Радивојевић је, примјећује, редитељ који воли глумца, указује му пуно повјерење, даје му шансу да креира улогу и да се потпуно слободно умјетнички изрази до краја.

  • Као и већина нас, веома сам емотивно везана за овај роман, који је обиљежио и моје дјетињство, па је рад на овом комаду за мене био дубоко емотиван - казала је Вукашиновићева.

Сјајни партнери на сцени

- Дивно је када сте у процесу рада привилеговани сјајним партнерима на сцени, као што су Душко Мазалица, Александар Бланић, Жељко Милићевић, млади Драган Вучић и када толико повјерење имате у редитеља и читав тим, једноставно је немогуће не урадити задатак на високом нивоу. Такође заслуге иду и Предрагу Бјелошевићу, који нам је ову сарадњу, као директор Дјечијег позоришта РС, омогућио - каже Ђурђа Вукашиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана