Odom marioneti završeni „Dani Malog pozorišta Duško Radović, njenoj ljepoti i suptilnosti

Aleksandra Madžar
Odom marioneti završeni „Dani Malog pozorišta Duško Radović, njenoj ljepoti i suptilnosti

Banjaluka - Posljednja predstava u okviru „Dana Malog pozorišta 'Duško Radović'„ u Dječijem pozorištu Republike Srpske „Cirkus Mario & Neta“ u režiji Dragoslava Todorovića, po tekstu Milene Depolo, izvedena je juče u dva termina u ovoj banjalučkoj kući od snova.

Ova predstava je oda marioneti, njenoj ljepoti, suptilnosti i izražajnim mogućnostima. U prvom planu su cirkuske tačke, akrobacije, ples po žici, sastavljanje, rastavljanje, žongliranje...

- Priča mu tu dođe kao ukras. A priča je o ljubavi, ali i o šašavim umetnicima, to jest svima nama. Šekspir je rekao: „Ceo svet je pozornica“, a mi kažemo: „Ceo svet je cirkuski manjež“ - kazala je autorka teksta  Milena Depolo.

Ispostavlja se, dodaje ona, da je ovo peta lutkarska predstava za koju piše tekst, od toga treća sa Dragoslavom Todorovićem, a druga u Malom pozorištu „Duško Radović“.

 - Dovoljno da neko pomisli da sam stručnjak za lutkarstvo. Hm... Ne bih smela da tvrdim. Ali, ono iza čega stojim je da je bavljenje lutkarskim pozorištem velika i zabavna avantura. Liči na crtani film. U lutkarstvu se može otići vrlo daleko, i tematski, i vizuelno, i na svaki način. Taj put je, nadam se, tek pred nama - naglasila je ona.

Kao što je bunraku lutka savršenstvo japanske vještine i poimanja lutkarstva, tako je, kako objašnjava reditelj Todorović, marioneta najsuptilniji proizvod svjetske, a pogotovo evropske lutkarske umjetnosti.

- Lutka od drveta i stirodura u rukama glumca animatora može da izgleda kao da je od gume. Klasična lutka koja u sebi krije nepregledan broj trikova više nego ijedna druga vrsta. No, šta je potrebno da bi se rodila nova lutka, u ovom slučaju marioneta? Naravno, likovne skice zadatih karaktera. Za to je u ovom slučaju bila zadužena mlada i izuzetno nadarena kreatorka gđica Irina. Da bi lutke bile čarobne, potreban je čarobnjak, a to je majstor lutkar ovoga pozorišta, gosn Darko. Povezati marionetu na pravi način poseban je dar - smatra Todorović.

 Sjajni ansambl ove predstave, objašnjava on, mogao je da pokaže sve svoje glumačko animatorsko umijeće upravo zato što je sve lutke povezao član te iste grupe, glumac i sjajni marionetista Goran Balančević, koji ovom predstavom proslavlja 35 godina umjetničkog rada u pozorištu.

- Pošto sam imao tako kreativnu i ornu ekipu u veselju ispekosmo ovaj igrokaz. Elem, uvek se iskreno nadam da će mališane razgaliti naše viđenje jednog posebnog cirkusa, marionetskog -   rekao je Todorović.

Svoje glumačke kreacije, pored Balančevića, pokazali su i Jelena Ilić, Aleksandra Anđelković, Tatjana Stanković i Nenad Radović.

U Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu od 21. do 23. marta održani su „Dani Dječijeg pozorišta Republike Srpske“ iz Banjaluke koje je za beogradsku publiku izvelo svoje tri nagrađivane predstave: „Folklorna magija“, „Vuk i sedam jarića u muzeju bajki“ i „Tužni princ“, a sada su umjetnici iz Beograda doputovali u Banjaluku i izveli komade „Pop Ćira i pop Spira“, „Plavi čuperak“ i „Cirkus Mario & Neta“. Na izuzetno zadovoljstvo uprave oba teatra, ova manifestacija će, kako kažu, postati tradicionalna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana