Одом марионети завршени „Дани Малог позоришта Душко Радовић, њеној љепоти и суптилности

Александра Маџар
Одом марионети завршени „Дани Малог позоришта Душко Радовић, њеној љепоти и суптилности

Бањалука - Посљедња представа у оквиру „Дана Малог позоришта 'Душко Радовић'„ у Дјечијем позоришту Републике Српске „Циркус Марио & Нета“ у режији Драгослава Тодоровића, по тексту Милене Деполо, изведена је јуче у два термина у овој бањалучкој кући од снова.

Ова представа је ода марионети, њеној љепоти, суптилности и изражајним могућностима. У првом плану су циркуске тачке, акробације, плес по жици, састављање, растављање, жонглирање...

- Прича му ту дође као украс. А прича је о љубави, али и о шашавим уметницима, то јест свима нама. Шекспир је рекао: „Цео свет је позорница“, а ми кажемо: „Цео свет је циркуски мањеж“ - казала је ауторка текста  Милена Деполо.

Испоставља се, додаје она, да је ово пета луткарска представа за коју пише текст, од тога трећа са Драгославом Тодоровићем, а друга у Малом позоришту „Душко Радовић“.

 - Довољно да неко помисли да сам стручњак за луткарство. Хм... Не бих смела да тврдим. Али, оно иза чега стојим је да је бављење луткарским позориштем велика и забавна авантура. Личи на цртани филм. У луткарству се може отићи врло далеко, и тематски, и визуелно, и на сваки начин. Тај пут је, надам се, тек пред нама - нагласила је она.

Као што је бунраку лутка савршенство јапанске вјештине и поимања луткарства, тако је, како објашњава редитељ Тодоровић, марионета најсуптилнији производ свјетске, а поготово европске луткарске умјетности.

- Лутка од дрвета и стиродура у рукама глумца аниматора може да изгледа као да је од гуме. Класична лутка која у себи крије непрегледан број трикова више него иједна друга врста. Но, шта је потребно да би се родила нова лутка, у овом случају марионета? Наравно, ликовне скице задатих карактера. За то је у овом случају била задужена млада и изузетно надарена креаторка гђица Ирина. Да би лутке биле чаробне, потребан је чаробњак, а то је мајстор луткар овога позоришта, госн Дарко. Повезати марионету на прави начин посебан је дар - сматра Тодоровић.

 Сјајни ансамбл ове представе, објашњава он, могао је да покаже све своје глумачко аниматорско умијеће управо зато што је све лутке повезао члан те исте групе, глумац и сјајни марионетиста Горан Баланчевић, који овом представом прославља 35 година умјетничког рада у позоришту.

- Пошто сам имао тако креативну и орну екипу у весељу испекосмо овај игроказ. Елем, увек се искрено надам да ће малишане разгалити наше виђење једног посебног циркуса, марионетског -   рекао је Тодоровић.

Своје глумачке креације, поред Баланчевића, показали су и Јелена Илић, Александра Анђелковић, Татјана Станковић и Ненад Радовић.

У Малом позоришту „Душко Радовић“ у Београду од 21. до 23. марта одржани су „Дани Дјечијег позоришта Републике Српске“ из Бањалуке које је за београдску публику извело своје три награђиване представе: „Фолклорна магија“, „Вук и седам јарића у музеју бајки“ и „Тужни принц“, а сада су умјетници из Београда допутовали у Бањалуку и извели комаде „Поп Ћира и поп Спира“, „Плави чуперак“ и „Циркус Марио & Нета“. На изузетно задовољство управе оба театра, ова манифестација ће, како кажу, постати традиционална.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана