Наставак градње позоришта u Источном Сарајеву велики подухват Владе Српске

Срна
Наставак градње позоришта u Источном Сарајеву велики подухват Владе Српске

Источно Сарајево - Наставак изградње позоришта у Источном Сарајеву је велики подухват Владе Републике Српске у области културе, каже за Срну редитељ Витомир Митрић.

“Српски народ сарајевског поља са традицијом и културом учврстио је своје коријене и у позоришном животу Сарајева. Значај Деспића куће и чињенице да су се у њој одигравале прве класичне позоришне представе, говори о утемељењу позоришног живота на овим просторима”, подсјетио је Митрић.

Он истиче да је постојање позоришта као институције историјски однос државе према позоришној умјетности, док је позоришна зграда симбол установе која има моћ и у којој изговорена ријеч значи много више у односу на алтернативне просторе.

Према његовим ријечима, позориште представља државу, односно онај њен сегмент који је вриједан поштовања.

Митрић вјерује да идеја о формирању народног позоришта Српско Сарајево са сједиштем у Вогошћи, која је потекла 1995. године, траје и данас.

Он изражава увјерење да ће се тај историјски датум десити убрзо и да ће бити основано позориште у Источном Сарајеву, гдје је почела његова градња и гдје ће започети нови позоришни живот, са професионалном продукцијом представа.

“Ријеч позориште има двоструко значење - означава и позоришну зграду и театарски живот. Модел грађанског националног позоришта подразумијева објекат позоришта и формирану институцију око које ће се окупљати глумци, писци, редитељи, продуценти, музичари, културни радници и публика. У функционисању позоришта водећу улогу има државна власт, градска и општинске управе које и финансирају позориште”, наводи он.

Митрић, који је директор “Форум тетра” из Источног Сарајева и зачетник неколико међународних фестивала у области филма, луткарства, поезије за дјецу, подсјећа да је Влада Републике Српске усвојила Стратегију развоја културе Српске од 2017. до 2022. године.

Он сматра да је неопходно подстицање развоја позоришних средина које су препознате као релевантне, а ријеч је о Требињу, Бијељини, Добоју, Градишци и Источном Сарајеву, уз адекватно унапређење и његовање постојећих позоришних средина.

Према његовим ријечима, од посебног значаја је и закон о позоришној дјелатности који регулише оснивање и функционисање ове институције.

Успјеси постигнути у фестивалској дјелатности, истиче он, захваљујући Влади Републике Српске и Министарству просвјете и културе достигли су зреле и завидне године са високим умјетничким и оригиналним квалитетом.

“Сматрам да су програмске активности Форум театра, Културног центра Источно Ново Сарајево и Музичке академије, као и и манифестације које ове три институције организују протеклих 20 година, допринијеле да се у Источном Сарајеву почне озбиљно размишљати и кренути у радикалне промјене у осмишљавању културне политике која до сада није постојала”, рекао је он.

Митрић наводи да уз форму сада постоји и политичка воља да град Источно Сарајево, оснивањем позоришта, постане центар културе источног дијела Републике Српске.

Он сматра да позориште “по вољи свих” треба да спроводи исправну кадровску политику и мора да буде неоптерећено гломазном структуром, те да ствара умјетнички кадар и реализује сопствену продукцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана