Најбоља представа Новоградскe сценe Осми дан Дис театра

Срна
Најбоља представа Новоградскe сценe Осми дан Дис театра

Нови Град - Представа "Осми дан" бањалучког Дис театра изабрана је за најбољу на Петом фестивалу позоришног стваралаштва "Новоградска сцена", који је одржан у Новом Граду.

Ова представа добила је и награду публике на синоћ завршеном фестивалу, који је почео 24. августа.


Режисер представе Новица Богдановић рекао је да је ово савремена прича о умјетнику, који живи боемским животом, док се у његов стан и живот не усели посебна женска особа.

"Прича је смјештена у наше крајеве и говори о нашим људима. Представа је постављена 2005. године, али сваки пут кад одлучимо да је жпошаљемо у пензијуж, појави се нека мала средина у којој није изведена", навео је Богдановић.

Награда за најбољу режију додијељена је Сеји Ђулићу за представу "Пресуда; тиха ликвидација" позоришта "МТМ 1974" из Мостара. Ова представа, за коју Ђулић каже да је аутобиографске приповједачке форме, одиграна је 37. пут у Новом Граду.

За женске улоге награђене су Маја Топић за улогу Милице у представи "Два пута два је пут" Драмског студија Лакташи и за најбољу женску улогу Ивана Попадић из Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Прњавор.

Награду за набољу мушку улогу добио је Миодраг Лепир, члан Дис театра из Бањалуке, док је за епизодну улогу, лик сина богаташа, награђен Радислав Косијер из Драмског студија "Маске" Костајница.

Најбољи драмски текст имала је представа "Аудиција" Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Прњавора.

Умјетнички руководилац драмске сцене прњаворске "Просвјете" Бранкица Радоњић рекла је да је ова представа рађена на фону сарајевске "Аудиције" из осамдесетих година прошлог вијека.

Радоњићева је навела да чланови омладинског ансамбла позоришта кроз карикатуре ликова који желе да се упишу на академију, покушавају да покажу до које мјере је све то комерцијализовано, искривљено и како један талентован, паметан и способан умјетник не може да прође ако од себе "не направи комерцијалу".

Награда за најбољу костимографију припала је представи "Успавана љепотица" позоришта "Јован Стерија Поповић" из Котор Вароша.

Аутор сценарија Велида Поповић рекла је да је режија за ову представу заједнички ауторски пројекат чланова позоришта.

"Сценарио је подржало Министарство просвјете и културе и представа је награђивана више пута", рекла је Поповићева.

За најбољу колективну игру похвалу је добило Драмски студио "Даске" из Лакташа.

Члан жирија Сања Шевић рекла је новинарима да је жири био једногласан приликом одлучивања.

"Ово је фестивал аматерских позоришта, али и веома значајна манифестација управо због чињенице да ова позоришта имају прилику да се представе публици", напоменула је Шевићева.

У такмичарском дијелу фестивала изведено је шест представа. Фестивал позоришног стваралаштва организује тетар Сцена уз подршку општине Нови Град и Културно-образовног центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана