Међународни фестивал глумца Заплет: Закопана љубав и потрага за праштањем

Миланка Митрић
Међународни фестивал глумца Заплет: Закопана љубав и потрага за праштањем

Бањалука - Породични сукоби, бијесом, мржњом и похлепом оштећени људи, окренути тамним странама својих личности чинили су основу драмских сукоба увијених у представу "Усамљени Запад".

Два брата су у константном сукобу због имовине, лажи, смрти, очевог убиства, у сукобу сами са собом и један с другим. Свештеник у представи покушава да их одведе на неки пут промјене својим ријечима и коначно, својим самоубиством. Оштећене људске крхотине покушавају да опросте један другоме кроз признавање злодјела и тражење опроштаја. Цјелокупна прича, без јасно одређеног завршетка, личи на зачарани круг, у којем се изнова и изнова иде до трагичног коначишта. Сукобе браће, који су на граници од скривене радости, сукоба и опраштања до смрти, публика је попратила аплаузима у Градском позоришту "Јазавац".

Ова представа Народног позоришта Републике Српске одиграна је у оквиру четврте такмичарске вечери Међународног фестивала глумца "Заплет".

У комаду, који је настао по тексту Мартина Мекдоне, у режији Белинде Божичковић, играли су Златан Видовић, Данило Керкез, Наташа Перић и Бојан Колопић.

Редитељка Белинда Божичковић рекла је да је текст Мартина Мекдоне минимално измијењен, те да је крај представе остављен публици на тумачење. Сам аутор је у тексту исто питање завршетка оставио на слободно тумачење читаоцу.

Глумац Златан Видовић је тумачио лик Колмана Конора, који је у сукобу са братом Валеном.

- Велика је обавеза, али и велико задовољство добити један овакав комплексан, богат и слојевит лик. Било је јако лијепо пролазити кроз процес, али играња су јако захтјевна и тешка. Треба себе довести у то психолошко стање. Психолошки реализам је сам по себи специфичан, јер код њега се све мора некако потврдити из свог бића, тражити некако одговоре у свом бићу. Пошто је ово текст пун лудила, пун неке лоше енергије, било је напорно копати по себи и у току представе тражити развој ликова, показујући како они постају све луђи, све гори и све мање склони томе да опросте један другоме - рекао је Видовић.

Глумица Наташа Перић играла је улогу дјевојке Грлин, која гаји скривена осјећања према свештенику Родерику. Она сматра да њена улога није свијетла тачка представе.

- Мислим да је још горе што је једна млада дјевојка ту и мислим да постоје назнаке да ни она неће отићи нигдје одатле и да неће заправо ништа урадити са својим животом - казала је Перићева.

Данило Керкез је проглашен глумцем вечери, по мишљењу публике, који игра Валена Колмана.

- Ја јако уживам док играм ову представу. Драго ми је што је Белинда изабрала да буде ова екипа. Уживам у тој некој његовој тами, а опет је он у исто вријеме и као неки наивни дјечак - објаснио је Керкез.

Данас на програму

Свечана додјела награда и концерт Ђорђа Миљеновића ............... 20 часова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана