Марко Николић сахрањен у Алеји заслужних грађана

Танјуг
Марко Николић сахрањен у Алеји заслужних грађана

Београд - Великан српског глумишта Марко Николић сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Од Николића су се опростили породица, пријатељи, колеге, поштоваоци, а пригодном бјеседом Ивана Вујић, управница Народног позоришта.

“Поштовани и вољени господине глумче, све је у најбољем реду. Сцена је чиста и празна. Ваша публика је овде са љубављу, Ваши шминкери, декоратери, реквизитери, Ваше колеге глумци, Ваше колегинице глумице, Ваша честита породица, Ваше троје деце. Сви смо овде”, рекла је Вујић.

“О какав срећан дан! По нашим обичајима ово је други најважнији дан у нашем животу. Први када се рађамо, а други када ћемо васкрснути”, казала је она.

Вујић је захвалила Марку Николићу на стотинама улога.

“Ја Вам захваљујем на ономе што сте нам подарили - своје срце, кожу, кост, мозак, све. Хвала Вам. Јако је тешко пробудити љубав у човеку, јако је лако говорити о љубави. Бескрајно смо вам захвални на служењу Народном порзоришту, Вашем народу, Вашој публици, свима нама”, рекла је Вујић.

Она је подсјетила да је Николић у позоришту провео 50 година.

“Играли сте барона у комаду ''На дну''. Барон каже: Златне кочије сам имао. Тачно тако, господине Николићу. Златним кочијама сте нас водили кроз хладан, тмуран свакодневни живот, а сада се дешава оно што треба да се догоди у комаду ''На дну'' - треба да се отворе врата и да човек буде слободан на крају. Бескрајно хвала на свему и живели. Ово је срећан дан”, рекла је Вујић.

Николића су на вјечни починак, поред осталих, испратили потпредсједник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, глумци Драган Бјелогрлућ, Радош Бајић, Дарко Томовић, Лепомир Ивковић, Горан Султановић, Драган Петровић Пеле, Борис Пинговић, Милутин Мима Караџић, Тихомир Арсић и други.

Претходно је на Великој сцени Народног позоришта одржана комеморација на којој су о прваку Драме Народног позоришта, барду српског глумишта, чувеном Карађорђу и Гиги Моравцу, скромном, добром човјеку и талентованом глумцу говорили Вујић, Пинговић, Бјелогрлић и глумице Добрила Стојнић, Љиљана Благојевић, Светлана Бојковић, Горица Поповић.

Марко Николић преминуо је у Београду 2. јануара, у 73. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана