Магична нит маште, одрастања и пријатељства

Миланка Митрић
Магична нит маште, одрастања и пријатељства

Бањалука - Трећег дана Међународног фестивала позоришта наступили су глумци из Варшаве, Крагујевца, Мостара, Софије и Бањалуке.

У два јутарња термина изведена је представа “Кројачева нит”, Театра Лалка из Варшаве. Ова прича је позоришна верзија бајке Корнела Макушињског, у режији и адаптацији Јарослава Килијана. На сцени је створена једна магична нит, која се протеже од кројачке радионице до неба.

- Стаза којом се упутио главни лик, препуна је авантура, али и опасности. У овој луткарској представи пријатељство ће се тестирати више пута, а срца ће нам поскочити од страха и од љубави - објаснили су ствараоци представе.

Причу Оскара Вајлда “Инфантин рођендан” за најмлађе гледаоце је оживио редитељ Тодор Валов у представи “Принцезин рођендан”, Позоришта за децу из Крагујевца.

Ова прича је о дјетињству које нестаје и почетку сазријевања.

Младој Инфанти је отета љубав и слобода да се понаша природно и да исказује своја осјећања. Све јој је одузето због дворских правила и интереса одраслих, које она мора да поштује.

Најмлађа публика је уживала и у представи пратећег програма “Доживљаји мачка Тоше”, Националне академије за театарску и филмску умјетност из Софије. Ова представа је испит из луткарске режије Александра Пејаковића, под менторством професора Славче Маленова.

Истог дана одиграна је и представа Позоришта лутака из Мостара “Пуним једрима”, аутора Теодоре Попове и редитељке Елице Петкове. Она говори о гусарима и два избора која су стављена пред њих - пријатељство и издаја. Капетан брода “Црна стријела” спасио је галебицу и дао јој име Марина. Временом она је постајала капетан брода.

- На броду она постаје опчињена златом које постаје њен сан и бива јој важније од било чега. Служећи похлепној галебици гусари улазе у неочекивану и страховиту авантуру. На крају Марина схвата да су од злата много важнији пријатељи - појаснили су ствараоци представе.

У вечерњем термину фестивала, у оквиру пратећег програма, одиграна је добро позната представа Дјечијег позоришта Републике Српске “Тужни принц”. Текст представе је писао Предраг Бјелошевић, а редитељка је Бисера Колевска.

“Тужни принц” је једно дивно позоришно остварење, игра сјенки и маште, сноликости и стварања. Главни јунак, дјечак сликар, покушава да наслика нешто и не успијева. Након што се његова сјена одвоји од њега почиње да му угађа, да га орасположи и да оствари његов сан. Све је употпуњено стварањем дворца, музиканата, мора с морским животињама, змајева, анђела и свега што једно дијете у својој машти може да створи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана