Lekcija o oproštaju koja se ne zaboravlja premijerno izvedena u Narodnom pozorištu

 Lekcija o oproštaju koja se ne zaboravlja premijerno izvedena u Narodnom pozorištu 18.12.2017 13:56 | Aleksandra Glišić

Banjaluka - Predstava „Usamljeni zapad“ rediteljke Belinde Božičković donijela je novu energiju na scenu „Petar Kočić“ Narodnog pozorišta RS u Banjaluci.

Mlada glumačka ekipa koju čine Zlatan Vidović, Danilo Kerkez, Bojan Kolopić i Nataša Perić pričom Martina Mekdone podsjetila je publiku na otuđenost koja često vlada i među najbližim članovima porodice i na snagu koju oproštaj ima i poslije najgorih stvari koje nas zadese.

Glumac Zlatan Vidović tumači lik Kolmana Konora, starijeg brata u irskoj porodici, koji na duši nosi i jednu smrt.

- Ovaj lik je jako kompleksan i ovo je jedna od najtežih uloga koje sam radio i bio je veliki izazov ući pod kožu jednog ovako disfunkcionalnog i psihotičnog karaktera, ali je veliko zadovoljstvo i izazov igrati ovakvu ulogu. A tekst Martina Mekdone se već sada može smatrati modernim klasikom. Privukla me uloga i priča, koja je univerzalna i uvijek aktuelna - rekao je Vidović.

Nataši Perić povjerena je uloga Grlin, sedamnaestogodišnjakinje, koja je usamljena u sopstvenom oklopu emocija. Predstavlja se okolini, lišenoj empatije, kao gruba i morbidna samo zbog straha od ismijavanja osjećajnosti.

- Svako od nas nosi neki oklop nad svojim osjećajima, samo zbog neke doze straha od moguće povrijeđenosti. Nakon predstave prišla mi je jedna gospođa. Rekla je da je razmišljala o jednoj svojoj životnoj situaciji. Naime, prihvatila je izvinjenje osobe kojoj, kako kaže, nikad istinski nije oprostila. Kako je tako teško oprostiti, pitala me. Meni je to dovoljna kritika. Da jedan čovjek izađe iz sale i zapita se tako nešto, uspjeli smo! - kazala je Perićeva.

U ulozi sveštenika Roderika Velša pojavljuje se Bojan Kolopić.

- Sve četiri uloge u komadu su prilično zahtevne, ali je predivno imati izazov pred sobom, odličnu ekipu zajedno sa rediteljem i mesec i po rada na nečemu što nas se i te kako dotiče. Kada to kažem, mislim na nivou priče, likova, odnosa i stvari koje se dešavaju među ljudima koje svakodnevno viđamo i o kojima čitamo u našoj dnevnoj štampi, iako se radnja komada dešava u Irskoj - istakao je Kolopić.

Prva repriza predstave je večeras u 20.30 časova.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica