“Komedija” o onima koji planiraju

Danko Kuzmanović
“Komedija” o onima koji planiraju

Banjaluka - Mislim da je dobro da se malo priča o porodici, koju smo svi stavili po strani. Kod publike su bile odlične reakcije, mnogi su mi rekli da su se i prepoznali u pojedinim scenama.

Rekao je ovo glumac i reditelj Željko Stjepanović o svojoj najnovijoj predstavi “Kako zasmijati Boga”, koja je premijerno odigrana u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Kako je Stjepanović naglasio, ovaj komad, nastao po tekstu Šona Grenana, nosi i jedan podnaslov - “Komedija o onima koji planiraju”, ali on žanrovski nije komedija.

- Izabrali smo ovaj tekst jer je jako duhovit, a žanrovski nije komedija, i jer je jako blizak našoj situaciji, a još jedna bitna stvar je što se radi o porodici. Mislim da je, u ovim vremenima globalizacije i kada se porodica sve manje tretira u društvu i kada se sve manje pažnje obraća na nju, bilo bitno da uradimo ovakav komad. Svako se prepozna u ovome, na ovaj ili onaj način - rekao je on.

Stjepanović je kazao da, uprkos tome što možemo samo zasmijati Boga, treba da planiramo u životu.

- Vjerovatno treba planirati, ali nikad ne možete toliko isplanirati da to bude u tančine isplanirano i sprovedeno. Tako je kako je, dešavaju se razne stvari. Ono što je suština jeste da porodica ostane na okupu, kakva je da je - objasnio je Stjepanović. 

Reditelj je, takođe, rekao da to što je tekst američkog pisca nije prepreka da se prepoznamo u njemu.

- Zaista mi je drago da sam naišao na ovakav tekst, jer malo ko piše o porodici. Mi uvijek kritikujemo Ameriku i njihov način života. Ali, u stvari, mi uopšte ne znamo šta sve u toj Americi ima, i o kakvim temama njihovi pisci pišu. To je zemlja koja je puna vjernika, i oni su jaki vjernici, a ne kao mi, malo hoćemo, malo nećemo. Vjerujem da su svjesni svojih problema i njima treba neko da obradi ovu temu - istakao je Stjepanović. 

Kako je objasnio Stjepanović, ova predstava nije igrana nigdje u istočnoj Evropi.

- Mali kuriozitet je da je ovo u istočnoj Evropi praizvedba, jer nigdje u Evropi nije igrana ova predstava osim u Londonu i Španiji. Eto, i po tome je Banjaluka značajna - kazao je Stjepanović.

Glumac Bojan Kolopić je u predstavi igrao katoličkog sveštenika, a to mu nije ni prvi, a ni posljednji put da igra svešteno lice.

- Pa, malo je čudno bilo da dobijem tu ulogu, a ako se ne varam, i sljedeća uloga mi je opet katolički sveštenik. Trudio sam se da pravim razliku, jer sam i u predstavi “Usamljeni zapad” glumio sveštenika. Likovi su različiti. Mislim da se to primijeti - kazao je Kolopić.

Kolopić je rekao da je zaista uživao u radu na ovoj predstavi.

- Nije bilo naporno raditi na ovoj predstavi. Bilo je mnogo proba, puno se radilo, ali kad voliš predstavu koju igraš, kada voliš ekipu s kojom radiš, ne mogu to nazvati nekim naporom. Stvarno, kada je dobra ekipa kao što je ova, i kada je dobar reditelj kao ovaj, koji razumije glumca, vjerovatno dijelom zbog toga što je i sam glumac, onda zaista nije bilo teško - rekao je Kolopić.

Na svečanosti otvaranja renovirane scene “Petar Kočić” uručene su i posebne zahvalnice scenografu NPRS Dragani Purković-Macan i arhitekti enterijera Biljani Novaković za poseban doprinos u realizaciji adaptacije scene “Petar Kočić”. Zahvalnica je uručena i srpskom delegatu u Domu naroda BiH i poslaniku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nebojši Radmanoviću za izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti u RS.

Izložba

U izložbenom salonu NPRS “Živorad Žika Pećarić” otvorena je izložba grafičkih radova pristiglih na konkurs za izradu novog logotipa za scenu “Petar Kočić”. Izložbu pod nazivom “Kroz mećavu” u organizaciji Društva banjalučkih dizajnera (DBD), otvorila je pomoćnica ministra za kulturu u Vladi Republike Srpske Tanja Đaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana