“Комедија” о онима који планирају

Данко Кузмановић
“Комедија” о онима који планирају

Бањалука - Мислим да је добро да се мало прича о породици, коју смо сви ставили по страни. Код публике су биле одличне реакције, многи су ми рекли да су се и препознали у појединим сценама.

Рекао је ово глумац и редитељ Жељко Стјепановић о својој најновијој представи “Како засмијати Бога”, која је премијерно одиграна у Народном позоришту Републике Српске.

Како је Стјепановић нагласио, овај комад, настао по тексту Шона Гренана, носи и један поднаслов - “Комедија о онима који планирају”, али он жанровски није комедија.

- Изабрали смо овај текст јер је јако духовит, а жанровски није комедија, и јер је јако близак нашој ситуацији, а још једна битна ствар је што се ради о породици. Мислим да је, у овим временима глобализације и када се породица све мање третира у друштву и када се све мање пажње обраћа на њу, било битно да урадимо овакав комад. Свако се препозна у овоме, на овај или онај начин - рекао је он.

Стјепановић је казао да, упркос томе што можемо само засмијати Бога, треба да планирамо у животу.

- Вјероватно треба планирати, али никад не можете толико испланирати да то буде у танчине испланирано и спроведено. Тако је како је, дешавају се разне ствари. Оно што је суштина јесте да породица остане на окупу, каква је да је - објаснио је Стјепановић. 

Редитељ је, такође, рекао да то што је текст америчког писца није препрека да се препознамо у њему.

- Заиста ми је драго да сам наишао на овакав текст, јер мало ко пише о породици. Ми увијек критикујемо Америку и њихов начин живота. Али, у ствари, ми уопште не знамо шта све у тој Америци има, и о каквим темама њихови писци пишу. То је земља која је пуна вјерника, и они су јаки вјерници, а не као ми, мало хоћемо, мало нећемо. Вјерујем да су свјесни својих проблема и њима треба неко да обради ову тему - истакао је Стјепановић. 

Како је објаснио Стјепановић, ова представа није играна нигдје у источној Европи.

- Мали куриозитет је да је ово у источној Европи праизведба, јер нигдје у Европи није играна ова представа осим у Лондону и Шпанији. Ето, и по томе је Бањалука значајна - казао је Стјепановић.

Глумац Бојан Колопић је у представи играо католичког свештеника, а то му није ни први, а ни посљедњи пут да игра свештено лице.

- Па, мало је чудно било да добијем ту улогу, а ако се не варам, и сљедећа улога ми је опет католички свештеник. Трудио сам се да правим разлику, јер сам и у представи “Усамљени запад” глумио свештеника. Ликови су различити. Мислим да се то примијети - казао је Колопић.

Колопић је рекао да је заиста уживао у раду на овој представи.

- Није било напорно радити на овој представи. Било је много проба, пуно се радило, али кад волиш представу коју играш, када волиш екипу с којом радиш, не могу то назвати неким напором. Стварно, када је добра екипа као што је ова, и када је добар редитељ као овај, који разумије глумца, вјероватно дијелом због тога што је и сам глумац, онда заиста није било тешко - рекао је Колопић.

На свечаности отварања реновиране сцене “Петар Кочић” уручене су и посебне захвалнице сценографу НПРС Драгани Пурковић-Мацан и архитекти ентеријера Биљани Новаковић за посебан допринос у реализацији адаптације сцене “Петар Кочић”. Захвалница је уручена и српском делегату у Дому народа БиХ и посланику у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Небојши Радмановићу за изузетан допринос позоришној умјетности у РС.

Изложба

У изложбеном салону НПРС “Живорад Жика Пећарић” отворена је изложба графичких радова пристиглих на конкурс за израду новог логотипа за сцену “Петар Кочић”. Изложбу под називом “Кроз мећаву” у организацији Друштва бањалучких дизајнера (ДБД), отворила је помоћница министра за културу у Влади Републике Српске Тања Ђаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана