Изабране представе Међународног фестивала монодраме младог глумца: Приче о усамљеним јунацима и њиховим борбама

Миланка Митрић
Изабране представе Међународног фестивала монодраме младог глумца: Приче о усамљеним јунацима и њиховим борбама

Бањалука - “Бити спреман то је све”, рече прије готово пола миленијума најзначајнији јунак највећег драмског писца свих времена. Али, како знати да ли је човјек спреман и како то спреман треба да изгледа у очима гледаоца? Једини начин је заиграти, а одговор ће се родити сам.

Испричала је ово селекторка представа овогодишњег Фестивала монодраме младог глумца, Љиљана Чекић о одабраним комадима за трећи фестивал, који ће бити одржан од 2. до 7. јуна, у оквиру пратећег програма 22. Театар феста “Петар Кочић”, и од ове године носи назив Међународни фестивал монодраме младог глумца.

Главна намјера фестивала је представљање младих и недовољно афирмисаних глумаца позоришној публици, а ове године се одржава под слоганом “Најбоље тек долази”.

- Фестивал монодраме младог глумца по свом квалитету и значају не заостаје за “великим фестивалом”, већ одважно, са много енергије и посвећености, расте и развија се не слутећи докле би могао да дође, јер како рече Николај Гогољ “Младост је срећна, јер за њу постоји будућност.”- рекла је Чекићева.

За овогодишње издање изабрано је шест монодрама: “Пометња питомца” Терлеса Роберта Музила, у драматизацији Васка Раичевића и режији Зорана Ракочевића у којој игра Марко Тодоровић (АТАК Подгорица), “Нисам била овде”, Неде Гојковић, у режији Мине Ћирић, у којој игра Татјана Димитријевић (Факултет драмских уметности Београд), те “Ја, Исидора”, Кристине Шиканић (Академија умјетности, Бањалука). Поред поменутих, публика ће имати прилику да погледа и монодраме “Робијаш” Ахмета Муратбеговића, у драматизацији и режији Муниба Милинкића, у којој игра Адем Смаилхоџић (Зеница), “Песник за песника” Момчила Настасијевића, у којој игра Иван Перковић (НАСТеатар, Горњи Милановац) и “Има нека тајна веза” Душка Трифуновића и Ивана Димића, у којој игра Милан Димић (Академија умјетности УНИБЛ).

Чекићева је објаснила да су млади умјетници надахнућа за монодраме проналазили у биографијама славних личности, али и у животима хероја и антихероја, откривајући интересантне и интригантне теме.

- Кроз њихов умјетнички израз провлаче се савремене социјалне теме које представљају интегрални и нераскидиви дио социолошко-идеолошког миљеа у коме су настале и из кога се преливају у другачије, а ипак исте средине. Иако монодрама глумцу нуди могућност интерпретације више ликова које својом игром ствара појединац-сценски усамљеник, представе које су изабране у такмичарски програм овогодишњег фестивала говоре о усамљеним јунацима, њиховим животним причама, размишљањима, страховима, искушењима, борби или  животу - додала је Чекићева.

Овогодишњи Театар фест “Петар Кочић” биће одржан од 1. до 8. јуна.

Тежина форме

- Понекад провокативни, али увијек посвећени ономе шта раде, са много вјере да позориште ипак може да промијени свијет млади глумци храбро улазе у најтежу и најнепопуларнију позоришну форму - монодраму. Без помоћи партнера, често и без икаквог декора, попут гладијатора, они ступају на сцену - арену и започињу своју борбу са замишљеним противницима пред очима гледалаца. Свјесни добре енергије оних који их посматрају, али и властите вриједности, млади лавови успијевају да савладају искушења које намеће позоришна естетика и 30, 40, или 60 минута држе пажњу гледалаца нижући перле на свом сценском дјелу - рекла је Чекићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана