Ispitivanje granica između pozorišta i filma

Tanjug
Ispitivanje granica između pozorišta i filma

Mokra Gora - Treći Jesenji pozorišni festival u Drvengradu, koji se održava pod sloganom “Pozorišni Kustendorf”, počeo je u Drvengradu. Ovaj dvodnevni festival preispitaće granice između pozorišta i filma, a ujedno će prvi put biti međunarodnog karaktera. U takmičarskom programu biće izvedene četiri predstave.

- Moja želja je da se Mećavnik sve više pretvara u kulturnu instituciju, pa ta ideja da svako godišnje doba ima jedan svoj festival je ispunjenje sna o svrsi tog prostora. Namjera ove kuće ili ovaj entuzijazam upućen je na stvaranje, ojačavanje krvne slike svijeta koliko je to moguće, bez ogromnih ambicija, jer svijet se mijenja velikim udarima i velikim promjenama - rekao je osnivač festivala Emir Kusturica.

Za nagradu “Zlatni list” nadmetaće se tri akademije iz Srbije i jedna iz Rusije, a odluku će donijeti žiri u sastavu: glumica Anica Dobra, reditelj Nikita Milivojević i pisac Maja Todorović.

Državna pozorišna akademija iz Jaroslava (Rusija) takmičiće se sa predstavom “Slon” Aleksandra Kopkova, Akademija umetnosti Beograd sa predstavom “Mamu mu, ko je prvi počeo?” Dejana Dukovskog, ansambl Fakulteta dramskih umetnosti Beograd odigraće “Pošto gvožđe” Bertolda Brehta, dok će se Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviti komadom “Dok čekamo Godoa” po kultnoj drami Semjuela Beketa.

Selektor festivala je Milan Nešković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana