“Генерална проба самоубиства” отвара “Дане комедије”

Љиљана Алексић
“Генерална проба самоубиства” отвара “Дане комедије”

Бијељина - Љубитељи добрих позоришних комедија ове године ће имати прилику да по осамнаести пут уживају у позоришном фестивалу “Дани комедије” у Центру за културу “Семберија” у Бијељини.

Бијељинској публици ће се представити провјерена имена из свијета позоришта и филма, на фестивалу који се одржава од 25. до 30. марта. Пунољетство фестивала обиљежиће шест изузетно квалитетних позоришних представа из Републике Српске и Србије.

- Фестивал ће отворити представа “Генерална проба самоубиства” београдског позоришта “Звездара театар” па слиједи представа “Идеална половина” у извођењу београдских глумаца, затим представа “Брачни парастос” Градског позоришта “Јазавац” из Бањалуке, а ове године први пут на фестивалу публика ће имати прилику да погледа и један класик, “Јазавац пред судом” Београдског драмског позоришта - рекла је Слађана Лекић, директорица Центра за културу “Семберија” који је и организатор овог фестивала.

У комаду “Генерална проба самоубиства” играју Бранислав Лечић, Бранимир Брстина, Игор Ђорђевић и Дубравка Ковјанић. Комад је рађен по тексту и у режији Душана Ковачевића.

- За разлику од Топаловића из “Маратонаца”, који деценијама препродају исте мртвачке ковчеге, остајући у оквирима ситне фамилијарне мануфактуре, њихови блиски рођаци, јунаци комада “Генерална проба самоубиства”, три ексцентрична брата, капетан речне пловидбе, контроверзни бизнисмен и сулуди психијатар, без обзира на то да ли су баш то за шта се издају да јесу, умешани су у велике светске послове, у трговину људима и људским органима, онима чији су самоубилачки наум осујетили - навео је ономад Владимир Стаменковић о овом комаду.

У представи “Идеална половина” играју Олга Одановић, Анастасиа Мандић, Милан Калинић и Вучић Перовић.

“Идеална половина” је урнебесна комедија о четворо људи који, у жељи да пронађу себе, свако у свом животном добу, упадају у неочекиване ситуације из којих морају да се чупају како знају и умију. Њих четворо, све вријеме преплићући своје карактере, ставове, жеље, дилеме и страхове, у потрази су за љубављу и својим идеалним приликама и партнерима.

Према ријечима Лекићеве, једна од представа ове године је и комад Театра на брду “Шећер је ситан осим кад је коцка”, која ће бити одиграна четврте вечери.

- У представи “Шећер је ситан осим кад је коцка” у режији Николе Пејаковића играју провјерена глумачка имена Андрија Милошевић, Слобода Мићаловић, Виктор Савић и Александра Томић. Комад је комична студија брачних односа, брачни портрет у коме свако може да препозна себе и своју брачну ситуацију. Ово је исечак из живота једног брачног пара са Бановог брда који слика њихове турбулентне односе са пријатељима, кумовима, комшијама, као и међусобне свађе и мирења - навела је Лекићева.

Шесте вечери, уједно и посљедње, биће одиграна представа “Државни лопов” Театра “Маслачак” из Бијељине која ће затворити фестивал.

Награде

 

Као и претходних година, биће награђени најбољи глумци и представе на фестивалу. Комплетан репертоар оцјењиваће стручни трочлани жири.

- Дејан Јанковић из Београда, извршни редитељ и продуцент, је предсједник жирија овогодишњег фестивала, а чланови су глумац из Бијељине Гаврило Јовановић те Александар Станкић, режисер, такође из Бијељине - навела је Лекићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана