Emotivna priča o tri srpske heroine premijerno u NPRS

Danko Kuzmanović
Emotivna priča o tri srpske heroine premijerno u NPRS

Banjaluka - U okviru obilježavanja 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu, u nedjelju, sa početkom u 20 časova, u Narodnom pozorištu Republike Srpske biće izvedena premijera predstave “Žensko srce u šinjelu” za Republiku Srpsku.

Predstava govori o životima tri heroine - Milunki Savić, najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, Flori Sends, jedinoj Britanki sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadeždi Petrović, slikarki, koja se iz Francuske vratila u Srbiju da pomogne svom narodu.

U predstavi glume poznate beogradske glumice - Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović, a adaptaciju i režiju potpisuje Mirjana Karanović.

Ideja da u predstavi budu baš ove tri heroine je bila glumačke ekipe u potpunosti.

- Nina, Jovana i Vesna su već bile odlučile da igraju Milunku, Floru i Nadeždu. Ja sam sa oduševljenjem prihvatila njihov izbor. I kada pogledate predstavu shvatićete zašto - kazala je Karanovićeva.

Glumica Nina Grahovac je rekla da su uloge podijelile shodno njihovim senzibilitetima.

- Osnovna tri karaktera, tj. glumice je napisao mladi pisac Mihajlo Vitezović, a nas tri koleginice smo se dogovorile shodno našim senzibilitetima koja bi koju heroinu mogla igrati... Što bi se reklo, same smo uradile “kasting”, a pošto smo u profesiji gde nas uglavnom biraju, prijalo nam je ovaj put da ne budemo birane za neku ulogu, nego da same biramo - rekla je Grahovčeva.

Pošto se u predstavi radi o stvaranju predstave, na pitanje koliko upliva ima stvaran proces stvaranja predstave u sam scenario, Karanovićeva je odgovorila da ima veoma mnogo.

- Mladi pisac Mihajlo Vitezović je postavio osnove i strukturu komada. Mi smo zajedno razvijali situacije koje su se dešavale tokom rada na predstavi. Tražila sam od njih da napišu svoja lična iskustva, anegdote, da ispričaju svoje snove i svoje strahove. Onda sam to uklopila u već napisane scene. Mislila sam da je to dobra osnova, jer su njih tri i došle kod mene sa željom da uradimo predstavu o tri glumice koje žele da nešto same naprave i koje ne mogu ili ne žele da čekaju da ih neko angažuje, već preuzimaju inicijativu. Meni se to dopalo, jer sam ih, dok su bile moje studentkinje, ohrabrivala da ne budu pasivne u životu ako žele da nešto postignu - rekla je Mirjana Karanović.

Karanovićeva je kazala da je prezadovoljna konačnim rezultatom.

- Presrećna sam! Od mene nije lako dobiti pozitivnu reakciju i to znaju svi moji đaci i ostali koji su radili sa mnom. Veoma sam zahtevna i tražim maksimum. Ovo je predstava koju bi trebalo gledati. Gledala sam je bezbroj puta dok smo je radili, a i posle premijere i nikada mi nije bilo dosadno. Od srca je preporučujem - kazala je ona.

Tekst je mnogo puta mijenjan, kako je rekla Grahovčeva, ali su na kraju dobile potvrdu od publike.

- Prezadovoljne smo! U procesu rada nije bilo lako, tekst je pisan za nas, mnogo toga smo u hodu menjale, prepravljale i moram priznati bile smo dosta nesigurne i tu smo se oslonile na Miru, koja je znala šta radi... Na premijeri i na ostalim izvođenjima po reakcijama publike dobile smo potvrdu da to što smo uložile godinu rada na ovoj predstavi ima smisla i da imamo odličan rezultat - rekla je Nina Grahovac.

Inspiracija

Predstava je o ženama koje, kako kaže rediteljka, nikada ne treba da budu zaboravljene.

- Ova predstava govori o herojima najtragičnijeg perioda našeg naroda. O ženama koje su odbacile bezbjednost svojih domova i karijera i otišle da se bore rame uz rame sa muškarcima. Njihova hrabrost, plemenitost i žrtva su ogromne i ne treba nikada da budu zaboravljene. To su ličnosti koje treba da budu inspiracija - rekla je Karanovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana