„Божанствена комедија” у Јужној Кореји

Миланка Митрић
„Божанствена комедија” у Јужној Кореји

Бањалука - Екипа Бањалучког студентског позоришта отпутовала је у Јужну Кореју, на Интернационални фестивал позоришта у Шуншеону.

Чланови ансамбла Студентског позоришта извешће својеврсни српско-италијански перформанс “Божанствена комедија”.

Представа са много плеса, сценских креативних идеја интересантна је и по томе што у њој играју све дјевојке.

Покровитељ учешћа Студентског позоришта на престижном свјетском фестивалу је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић. Екипу Студентског позоришта с Аеродрома “Никола Тесла” у Београду испратио је директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

- Пратим рад Бањалучког студентског позоришта. У Представништву Републике Српске сви смо поносни на успјехе који су освојили на Фестивалу “Златни витез” у Москви, као и на многим другим манифестацијама. Прошле године су учествовали на “Данима Српске” у Србији, а сарадњу планирамо да наставимо и ове године. Дошао сам да се видимо и да пожелим нашем Студентском позоришту срећан пут и успјешан наступ у Јужној Кореји - рекао је Цицовић.

Директорица Бањалучког студентског позоришта Бојана Томашевић истакла је да је учешће на фестивалу у Јужној Кореји велики искорак за глумце и цијелу екипу. Додала је да вјерује да ће Бањалучко студентско позориште достојно представљати град Бањалуку и Републику Српску на другом континенту.

Гостовање Студентског позоришта у Јужној Кореји је резултат сарадње започете на фестивалу “Кестенбург” у Бањалуци.

- Одјеци “Кестенбурга” се попут концентричних кругова шире планетом, од нашег града Бањалуке, Републике Српске, до свих континената свијета. То је доказ да су наши напори и креативне идеје дали праве резултате. Гости из Шуншеона су жељели да наш модел позоришног стваралаштва види и њихова публика. Велика нам је част што имамо прилику да презентујемо вриједности “Кестенбурга” и у Азији - рекла је уредница фестивалског програма “Кестенбурга” Неда Симић-Жерајић.

Представа “Божанствена комедија” премијерно је изведена у децембру 2017. године у Подрум сцени Студентског позоришта у Бањалуци.

О представи

За режију, кореографију и избор музике задужена је Бојана Томашевић, док је уређење сценског простора било у рукама Александра Пејаковића.

Бојана Томашевић, уз Миљену Прошић, Владану Савић, Нађу Кнежевић, Марину Милошевић, Катарину Арнаут, Вирџинију Угрчић и Уну Радуловић, чини глумачки ансамбл за овај комад.

- Не можемо да говоримо о класичној позоришној адаптацији “Пакла” јер је у питању кореодрама, али зато можемо да кажемо да су либрето сачинили глумци који учествују у представи. То су њихове емоције и рефлексије о Дантеовој поезији, која је преживјела вијекове - рекла је Бојана Томашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана