Бијељина добила прво професионално позориште “Семберију”

РТРС
Бијељина добила прво професионално позориште “Семберију”

Након неколико година ишчекивања и многобројних иницијатива, град Бијељина је добио први професионални театар - Градско позориште “Семберија”. Нова установа културе финансираће се из градског буџета, и у првој години ће имати на располагању 150 хиљада марака.

Градско позориште у Бијељини званично ће почети с радом јануара 2019. године када је и прва позоришна сезона, гдје ће моћи да ужива и велика и мала публика у дјечјм представама, али и камерним и цјеловечерњим.

“Мислим да ћемо кренути са дјечијом представом негдје у фебруару, онда можда у марту камерна, док за ову цјеловечерњу треба мало више времена и она ће можда бити у септембру. За почетак ћемо се базирати на размјени представа”, истакао је директор позоришта Иван Петровић.

План за прву годину функционисања је скроман, а на располагању управи позоришта биће 150 хиљада марака, колико је обећано да ће бити издвојено из градског буџета.

“Највећи дио тог новца ће отићи на плате запослених, а један дио ће бити употребљен за прављење представа, јер ми немамо за сада фундус, ни костиме ни сценографију, све то треба да се набавља временом. Ми се нећемо ослањати само на буџет града Бијељине, јер ћемо тражити спонзорства и донације, а обраћаћемо се и министарствима”, додаје Петровић.

Бројност и разноврсност кадра у позоришту биће бирано на основу репертоарско-програмске концепције коју ће донијети надлежни умјетнички органи позоришта. Вјероватно ће тај број, за почетак бити пет-шест умјетника, претежно глумаца.

Сједиште Градског позориште “Семберија” је у згради Центра за културу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана