“Бановић Страхиња” у Народном позоришту РС: Епски јунаци и данас живе

Миланка Митрић
“Бановић Страхиња” у Народном позоришту РС: Епски јунаци и данас живе

Бањалука - “Издаја увек дође из срца, зато и јесте тако страшна.” Ово су ријечи које је изговорио лик Војина Југовића, у представи “Бановић Страхиња”, која је одиграна на великој сцени Народног позоришта Републике Српске. Комад, у чијем средишту су мотиви познате епске пјесме “Бановић Страхиња”, изазвао је стварну и искрену збрку емоција пред бањалучком публиком.

Глумци на сцени су плакали, публика је плакала. Снажна борба емоцијама на сцени, кидање жица свих тананих осјећања у ликовима, осликало се на свакога ко је с пажњом посматрао сваки покрет и слушао сваку ријеч на сцени.

Бановић Страхиња, Југ Богдан, Војин Југовић, Бошко Југовић, слуга Милутин, жена Бановић Страхиње - сви су били ту, као из пјесме, али у нешто другачијем, модернијем руху. Мотиве епске пјесме су пренијели у данашњицу и на проблеме човјека модерног времена и приказали да епски јунаци и данас живе и да се личне историје понављају и враћају.

Радњу, чији аутор је Борислав Михајловић Михиз, Небојша Брадић је прилагодио времену и режирао, а глумци Небојша Ђорђевић, Зоран Карајић, Милан Васић, Игор Дамњановић и Милена Јакшић су маестрално изнијели на сцени.

Комад је рађен у копродукцији Народног позоришта Приштина (са привременим сједиштем у Грачаници) и Шабачког позоришта.

Глумац Зоран Карајић, који игра Југ Богдана, објаснио је да је ова представа заиста доста тражена и да му је драго што су имали  прилику да је одиграју у Бањалуци.

- Очекујем да је бањалучка публика која је дивна, добро прихватила овакво читање чувеног Михизовог текста, јер оно није уобичајено, није историјско, него је плод Михизове имагинације, и чврсто вјерујем да ћемо се и даље често виђати - рекао је Карајић.

Лик Војина Југовића играо је глумац Милан Васић. Он је нагласио је да му је ова улога била заиста комплексна за извођење.

- Не бих се бавио тиме шта је писац хтео да каже, јер је, како Карајић каже, мало је то другачије написано, можда то и није прави Војин Југовић. Мени је ово био велики, велики изазов, баш из тог разлога што сам често у последње време играо и комичне улоге. Играо сам ја све, али ме народ због телевизије зна више по комичним улогама, а ово је било нешто што ја могу да покажем много тога. Драже ми је што играм Војина Југовића, него Бановић Страхињу. Војин је комплекснији лик и мало је теже да се уради и озбиљан је негативац у представи, тако да ми је било баш онако задовољство да га радим заједно са Брадићем - казао је Васић.

Бановић Страхиња на сцени, а глумац Небојша Ђорђевић у стварности, објаснио је да му је задовољство да игра пред бањалучком публиком, код које се увијек осјећа нека посебна енергија.

- Како смо до сада играли и проживљавали ту представу на сцени, тих сат и двадесет минута, колико траје, довољно узбудљиво нама за игру, надам се да смо то пренели и на бањалучку публику - нагласио је Ђорђевић.

“Упркос свему”

 

У фоајеу НПРС, представљене су фотографије и публикација “Упркос свему”, која прати историјат приштинског позоришта од оснивања 1948. године и говори о томе у каквим неусловним околностима ради ово позориште.

- Оне говоре више од било каквих ријечи којима бих могао то описати - рекао је директор приштинског позоришта Предраг Радоњић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана