Бајке зачараности, среће и туге

Миланка Митрић
Бајке зачараности, среће и туге

Бањалука - Четвртог дана Међународног фестивала позоришта за дјецу одигране су представе театара из Бургаса, Лулебургаза и Бањалуке.

Представа “Принцеза Кре”, Државног позоришта из Бургаза (Бугарска), одиграна је у два јутарња термина. Ова представа је настала по мотивима хрватске народне бајке. За режију и драматизацију заслужан је Славко Маленов. Како то често бива, у бајкама се појављује зачарано људско биће претворено у жабу. Варијације овог мотива присутне су у скоро сваком фолклору. Класична прича води до прекида зачараности, те се иза жабе крије племенито и лијепо створење. Наравно, у представи су присутне и бројне препреке, које принц прелази да би разбио чаролију.

Главне улоге у представи глумили су: Александра Енева, Неделина Роселинова, Александра Гранчарова, Дијан Русев, Алекс Ахмахјан и Делион Кјосев.

“Ружно паче” друга је представа одиграна овог дана. У питању је адаптација добро познате бајке Ханса Кристијана Андерсена, редитељке Теодоре Попове-Лазарове. Извео ју је ансамбл Куће ручних лутака из Лулебургаза (Турска). У овом комаду играли су: Месут Ридван-Сариоџлу, Деврим Елиф-Варол и Бирцан Сариоџлу.

- Ово је прича о томе како је судбина искушавала једно ружно паче и како је оно постало диван, најљепши лабуд икада виђен. Бајка је испуњена тугом, сновима о бољем животу и малом дозом магије - објаснили су ствараоци ове луткарске представе.

Током представе најмлађи гледаоци су са одушевљењем пратили авантуре и путовање пачета кроз различита годишња доба. Иначе, ова представа је четвородимензионална, те је прва луткарска представа такве врсте. Специјални ефекти створили су један заиста магичан свијет на сцени.

Господин Мерт Демирао, аташе за културу и туризам Републике Турске, и његов асистент Тарик Хаскић у духу досадашње успјешне сарадње посјетили су Дјечије позориште Републике Српске и подржали учеснике из Турске.

У пратећем програму фестивала одиграна је позната представа “Невид” театра, у копродукцији са Градским позориштем “Јазавац” из Бањалуке, “Пустоловине Болета Комете”. У питању је ауторски пројекат Марка Дукића који је аутор текста, редитељ, аутор и извођач музике, те анимација, илустрација и дизајна.

У овој представи дјечак Боле Комета трага за својим несталим оцем, којег је отело биће из свемира Сум Сум. Током свог трагања путује кроз пустињу, проживљава морску олују, те одлази до крајњих граница свемира, пролазећи кроз црвоточине до других планета.

Лик Болета Комете тумачи Смиљана Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана