21. Teatar fest “Petar Kočić: Pregršt slojeva jedne priče

Milanka Mitrić
21. Teatar fest “Petar Kočić: Pregršt slojeva jedne priče

Banjaluka - Tri generacije jedne porodice u Sarajevu, tri različita poimanja vremena, sjećanja i želja, prikazana kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, sačinjavali su osnovne motive radnje šeste takmičarske predstave “Sve se nekako preživi osim smrti”, koja je odigrana na 21. Teatar festu “Petar Kočić”.

U ovoj drami, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo, gledaoci su imali priliku da na sceni vide prikaz života Sarajeva kroz poglede na različita egzistencijalna, socijalna i istorijska pitanja i probleme. Predstava je nastala po tekstu Ljubice Ostojić, a u režiji Dine Mustafića.

U predstavi su igrali: Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović, Vedran Đekić, Kenan Kojić, Hariz Šabanović i Jasenko Matković.

- Ideja da se radi ovaj tekst je i potekla od Dine Mustafića i mi smo to svesrdno prihvatili. U ovom tekstu osjeti se ženska energija, poetika. Teško da bi muškarac mogao da napravi ovu vrstu poetičnog teksta. To je, po meni, jedan od kvaliteta ove predstave. Nije klasična dramska predstava, nisu klasični dijalozi ni dramske situacije, više se radi o jednom poetskom prikazu ovih stvari o kojima smo htjeli da govorimo - rekao je Izudin Bajrović, glumac i umjetnički direktor Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Pri izboru muzike, birali su pjesme “Ekatarine Velike” i Damira Imamovića da bi na neki način pobjegli od bilo kakve vrste romantizovanja.

- Svi smo emotivno vezani pupčanim vrpcama za svoju sredinu iz koje potičemo, od toga se ne može pobjeći. Ne gledamo svi na isti način, nemamo svi istu prošlost, nemamo svi ista iskustva i treba da uvažimo svačiji stav - pojasnio je Bajrović.

Glumica Dina Mušanović smatra da ovu predstavu jedinstvenom čine različiti slojevi koje ona nudi.

- U ovom blesavom vremenu i ovoj blesavo podijeljenoj državi je jako bitno što smo došli na vaš festival i jako je bitno da dolazimo jedni drugima. Mi bar ne bismo smjeli dopustiti da nas bilo šta dijeli. Moramo biti otvoreni i vidjeti tuđe perspektive. Ljubav jeste spas, meni je ovaj posao spas. Tako percipiram svijet, tako sam vaspitana, takav je moj odnos prema svima. Želim vam svima puno ljubavi. Da je dobijete i da je date - kazala je Mušanovićeva.

Sama direktorica Narodnog pozorišta iz Sarajeva Marijela Hašinbegović rekla je da je ova priča imala namjeru da ostavi trag i da prikaže ono s čime se svakodnevno suočavamo i sve ono što živimo, iz dana u dan.

  • Mi smo napravili presjek onoga što živimo. Postoji paleta izbora koji mi sami treba da iznađemo. Poslali smo mnogo pitanja i mnogo odgovora - dodala je Hašinbegovićeva.

Riječ reditelja

- Preferiram teatar koji pruža otpor svim pokušajima da se komercijalizuje kroz “lakše i pitke komade”. Zanimaju me dramski tekstovi koji se daju postaviti u kritičkom odnosu prema društvenim temama. Vidjeti vlastiti nakazni odraz u vremenu u kojem živimo nije nimalo jednostavan scenski zadatak. Dramski tekst Ljubice Ostojić nudi mogućnost za otvoreno pozorište, nešto novo i rubno, istraživačko u propitivanju scenske forme i izraza. Scena je metafizički prostor u kojem se može još slobodno misliti, čak i o svom rodnom gradu, s kojim nikad nisi načisto - objasnio je Dino Mustafić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana