Zvuk duše kroz pjesmu i klavir Marije Šestić i Matije Dedić

Milanka Mitrić
Zvuk duše kroz pjesmu i klavir Marije Šestić i Matije Dedić

Banjaluka - Dijeljenje duše kroz glas, pjesmu i klavir, predajući sebe i svoju muziku u ruke publike, umije da stvori pravu svečanost skrojenu od iskrenih i nesputanih emocija. Svečanost muzike, sačinjenu od jednog glasa i jednog klavira.

Muzika koja je snažna zna da dodirne i rasplače, pogotovo kada oni koji nastupaju daju ono najbolje iz sebe. Najbolje iz sebe, kroz džez, publici su poklonili Marija Šestić i Matija Dedić. Oni su nastupili u prepunoj koncertnoj sali Banskog dvora Kulturnog centra treće večeri predivnog “Intime Jazz Festa”.

Poznaju se dugo, ali ovo im je bio prvi zajednički nastup. Za ovaj koncert pripremili su svima dobro poznate pjesme. Pored džez klasika, publika je mogla da čuje i pjesme Arsena Dedića, Gabi Novak i svima poznatu “Što te nema”.

- Izbor pjesama je doticao širu listu i dogovor između oboje. Onda smo napravili jednu listu, da ljudima repertoar bude poznat. Moramo voditi računa o tome da se radi o džez festivalu. Osjetljiva su vremena i znam da će naše kolege voljeli nas ili ne voljeli reći kako je to džez festival. Znam  kako to ide, ali smatram da džez festival mora ljudima ponuditi i nešto malo pitkije - rekao je pijanista Matija Dedić.

Pijanistkinja i pjevačica Marija Šestić je objasnila da je od početka osjećala pozitivnu energiju prilikom rada sa Dedićem.

- Za ovako kratko vrijeme zaista sam imala lijep osjećaj, prilikom početka svake pjesme. Matija prati te neke ljude cijeli život i osjeti pjevača, osjeti i frazu i u tom smislu mi je zaista lako - kazala je Šestićeva.

Dedić je iskazao radost što je ostvario saradnju sa nekim kao što je Marija Šestić. U današnje vrijeme, po njegovom mišljenju, zaista je teško naći nekoga s kim je moguće dobro nastupati i dijeliti muziku.

- Ja sam dosta toga prošao u životu i potrebni su mi, prije svega, normalni ljudi. Smatram da smo mi instrumentalisti malo ovako jednostavniji ljudi. Ona je dokazala ono što su mi ljudi rekli. Radi se o fleksibilnoj i normalnoj osobi, što nije baš svaki dan pronaći u tom svijetu, bila to klasika, džez ili pop - naveo je Dedić.

Šestićeva je dodala da se nada mogućnosti ostvarivanja zajedničke saradnje, jer je zaista važno nastupati i kao solista, ali zajedno sa drugim muzičarima.

- Ja se iskreno nadam. Ja sebe ne doživljavam kao pjevačicu s obzirom na to da sam i klasični pijanista. Nemam taj mozak, taj način razmišljanja. Volim saradnju i ja bih zaista voljela da se ostvari - izjavila je Šestićeva.

Džez traži više

 

- Ne mogu sebe nazvati džez pjevačicom, jer pjevam mnogo žanrova, ali za džez je potrebno mnogo više znanja i svega. Saradnja sa “Sarajevo džez gerilom” je do sada bila neka klupska varijanta. Ovo je prvi nastup u nekoj koncertnoj dvorani - objasnila je Marija Šestić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana