Zvuci klasike za ljetne dane u Trebinju

Ratomir Mijanović
Zvuci klasike za ljetne dane u Trebinju

Trebinje - Grad Trebinje će narednih dana biti domaćin internacionalnog festivala klasične muzike “Music & More Summerfest”, koji će okupiti oko 80 učesnika, među kojima su svjetski istaknuti profesori, kompozitori, dirigenti i studenti sa svih meridijana.

Festival, čiji je osnivač i direktor Tatjana Ranković, pijanistkinja koja živi i radi u Njujorku, prvi ovakve vrste u regionu, počinje danas i trajaće do 13. avgusta.

Tatjana Ranković je istakla da je godinama razmišljala o ovom festivalu i tražila adekvatno mjesto gdje bi se on održavao, a koje bi moglo da ispuni sva njena očekivanja. Nakon prve posjete Trebinju osjetila je jednu magiju i nešto posebno što grad svojom infrastrukturom i svim ostalim pruža. Odlučila je da to idealno mjesto za internacionalno okupljanje svjetskih muzičara bude baš Trebinje.

Takođe je istakla da je festival koncipiran u vidu sinteze muzičkih radionica, seminara i koncertnih izvođenja djela klasične muzičke umjetnosti.

- Ne samo da će biti solistički nastupi nego i puno kamernih ansambala i orkestar koji u cjelokupnosti vezuje sve instrumente. Prvi put će u Trebinju biti izvedena djela koja su pisana za kamerni orkestar, a čak će prvi put biti izvedeno i djelo koje uključuje čembalo - pojasnila je Rankovićeva.

Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja, je naveo da je gradska strateška orijentacija da je Trebinje grad kulture i da svakodnevno na tom polju treba da rade sve više. Značajno je, dodao je Ćurić, što se jedan ovakav festival održava prvi put na ovim prostorima i to baš u gradu na Trebišnjici.

- Kulturni identitet počiva na spajanju tradicionalnih elemenata i savremenih tendencija. Smatramo da je ovo jedan pravi način trasiranja puta kojem treba da teži neki grad koji je sigurno grad kulture, a kojem je težio i naš pjesnik Jovan Dučić - rekao je Ćurić.

Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Trebinja, istakao je posebno zadovoljstvo što je Trebinje prepoznato kao grad koji je privlačan za ovakve kulturne manifestacije.

- Stalo nam je da razvijamo kulturu. Nastojimo da svake godine, osim brojnih manifestacija koje imaju tradiciju, uvedemo nešto novo. To je ove godine festival klasičke muzike - dodao je Milošević.
Dušanka Babić, direktor Muzičke škole Trebinje, istakla je da su oni sa zadovoljstvom prihvatili da budu partneri ovog festivala, pogotovo što je njegov cilj edukacija učenika i profesora kao i promovisanje umjetničke klasične muzike.

- Škola će biti dostupna svim učesnicima festivala, tamo će vježbati i održavaće se predavanja, kojima će moći da prisustvuju i naši profesori i učenici - navela je Babićeva te istakla da je Tatjana Ranković dodijelila njihovoj obrazovnoj ustanovi značajnu novčanu donaciju od 20.000 maraka.

- Ugradili smo klima-uređaje u naše prostorije i osposobili sve klavire i pijanina za ovaj festival, a, naravno, kasnije za naše učenike i profesore, tako da će imati bolje uslove za rad - rekla je direktorica Muzičke škole Trebinje.

Do 13. avgusta, na četiri lokacije u Trebinju: pod trebinjskim platanima, na Crkvini, u Muzeju Hercegovine i Kulturnom centru, biće održano ukupno osam koncerata, a prvi, pod nazivom “Music & More Summerfest koncert dobrodošlice” je sutra u 20.30 časova pod platanima.

Riječ organizatora

- Godinama razmišljam o organizaciji jednog ovakvog festivala. Dosta sam lokacija pogledala i Trebinje je postalo to magično mjesto za koje sam se odlučila. Pričala sam sa mojim kolegama iz Amerike, Kine, Njemačke i Austrije da regrutujemo svoje studente i dovedemo ih u ovaj prelijepi grad. U Trebinje će doći svjetski muzičari, a među njima i Arbo Valdma, moj profesor i istaknuti pijanista i pedagog, te Dorijan Kelhak, dirigent iz Njemačke - rekla je Rankovićeva i dodala da je presrećna jer su joj  pružili povjerenje grad Trebinje, Muzička škola, Kulturni centar, Muzej Hercegovine i Turistička organizacija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana