“Златна вила” на крилима гласова путује у Чешку

Снежана Тасић
“Златна вила” на крилима гласова путује у Чешку

Приједор - Мјешовити хор “Пункт” Прашког конзерваторијума из Чешке побједник је 18. међународног фестивала хорова “Златна вила”, док је награду публике добио Мјешовити хор “Уна” Нови Град.

Диригент хора “Уна” из Новог Града Горан Вулета изјавио је да није очекивао награду публике, због чега су препуни емоција и радосни што је публика препознала њихов труд и рад.

Предсједник жирија Весна Шоуц-Тричковић рекла је да је жири имао веома тежак посао јер је било пуно квалитетних хорова, па је било тешко одвојити оне најбоље.

- Приједор је посљедњих дана славио умјетност и љепоту хорске умјетности, а фестивал је донио изванредне интерпретације, тешке програме и изванредне сценске наступе - рекла је Шоуц-Тричковић.

Она је додала да хорски пјевачи не би напредовали да нема оваквих фестивала.

Плакету “Златна вила” као награду за врхунске домете у хорском пјевању прати новчана награда од 5.000 марака, а награду публике износ од 1.500 марака. У жирију су били Весна Шоуц-Тричковић, редовни професор на Факултету музичке уметности у Београду, Јозеф Суровик, вишеструко награђивани диригент из Чешке, и Раде Радовић, професор Музичке академије у Источном Сарајеву. Посебна признања за најбоље изведено дјело старог мајстора, као и најбоље изведену композицију духовне музике додијељена су Мјешовитом хору “Пункт” Прашког конзерваторијума.

Награда за најбоље изведено савремено дјело припала је Мјешовитом хору “Партијум” из мјеста Орадеа у Румунији. Признање за најбоље изведено дјело страног аутора припало је Академском хору “Обилић” Београд, док је за најбоље изведено домаће дјело признање припало Мјешовитом пјевачком збору Студија глазбене умјетности Мостар. Диригент Мјешовитог хора “Стив Наумов” из Битоља у Македонији Љубомир Трифуновски имао је част да добије специјално признање за дугогодишњи допринос развоју хорске музике. Жири је признања за укупан сценски наступ додијелио Омладинском и студентском хору Државног универзитета Иркутск, а посебно признање диригенту хора Јурици Петру Петрачу - Ораторијски збор цркве Светог Марка “Канторес Санти Марци” Загреб.

Нови концепт

Нови концепт фестивала укључио је и додјеле златних, сребрних и бронзаних медаља хоровима, у зависности од броја освојених бодова, више наступа хорова и двије вечери дјечијег хорског пјевања “Мала Вила”.

У ревијалном дијелу програма синоћ на затварању фестивала наступио је Попхор “Крсманац”, нови хор у породици Академског културно-умјетничког друштва Универзитета у Београду “Бранко Крсмановић”.

Извршни организатор 18. фестивала хорова “Златна вила” је град Приједор, а покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана